Az üzemi tanácsokba menne a szakszervezet

Székesfehérvár - Bércsökkenéssel szembesülnek hamarosan a munkavállalók - véli Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki szerint meg kell védeni a kollektív szerződéseket.

Klecska Ernő

A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége attól tart, hogy a vállalkozások egy részénél -  főleg az alacsony jövedelmezőségű szakmakultúrákban - több munkáltató nem fogja végrehajtani a teljes körű kompenzációt. A szövetség szerint ezért idén elbocsátásokra és a teljes munkaidős foglalkoztatás átalakítására is számítani kell.
Balogh Béla mindezt ma a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) régiós titkári értekezletén fogalmazta meg.
- Sokan még azt hiszik, hogy négy százalék növekedés lesz, s bérfejlesztést kaptak, pedig az inflációt,  a járulékemelést és az elvárt bért figyelembe véve annak legalább 10 százalékosnak kellene lennie.  A szövetség arra kéri   a szakszervezeteket, hogy érjék el a cégeknél: a kötelező elemeken túl az üzleti eredmények fényében gondolják át, milyen emelést tudnak adni. Bár az alkalmazottak számára kedvezőtlen elemeket tartalmazó új  munka törvénykönyve csak júliusban lép hatályba, egyes munkáltatók már azt hiszik, hogy januártól hatályos, és fel akarják mondani a kollektív szerződéseket és a játékszabályokat  - hangsúlyozta.
- Mi a  kollégákat arra bíztatjuk, hogy ha  azokat az értékeket, amelyek most léteznek - a függetlenítést és azt, hogy a képzésekre el tudjanak járni  - meg akarják óvni, kétféle módon tehetik meg. Vagy növelni kell a taglétszámot, vagy a munkáltatóval kötött külön megállapodásban kell ezekre kitérni. Mivel az új jogszabály megnövelte az üzemi tanácsok súlyát és erősítette jogosítványait, a szakszervezeteknek érdemes azokba minél nagyobb létszámmal bekerülni. A mai nehéz helyzetben egyre nagyobb az érdeklődés a szakszervezetek iránt,  gyakran előfordul, hogy az elbocsátások hírére megugrik a jelentkezők száma - tette hozzá Balogh Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!