A termelő a biztosíték

A magyar élelmiszerek helyi értékesítéséért, a kis- és őstermelők piacra juttatásáért dolgozik Konrád Istvánné gazdálkodó, a Magyar Piac Szövetkezet elnöke.

Zsohár Melinda

Ujhelyi Imre-díjjal ismerte el Konrád Istvánné tevékenységét Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter március 15-e alkalmából. A Bicske melletti kistelepülésen, Óbarkon régóta gazdálkodó Konrádné maga is gazdasszonynak titulálja magát, s úgy véli, akit így neveznek, büszkén viselheti e nevet, vagy inkább elhivatottságot. A nagy gazdaságok és a multinacionális áruházláncok kínálatával és logisztikájával nemigen versenyképes egy falusi kistermelő, de szerinte helye van a házi- és kiskertekben megtermő zöldségnek, gyümölcsnek a közeli piacokon, a helyi iskolában, óvodában, a közétkeztetésben. Nem kis tétel ez sem, véli, s a fogyasztó személyes választása tarthatja életben a termelőket, s azt a szemléletet, amely visszanyúlik a gyökerekhez.
- Sok embernek nincs munkája falun, vagy fiatal, erőteljes nyugdíjas, ért a kerthez, a földhöz, sok kicsi sokra megy, ha egészséges élelmiszert állítanak elő-  jelenti ki határozottan Konrád Istvánné. Ő maga fiatalasszonyként megtanult kézzel fejni, most tojótyúkokat tart, s járja az országot, hogy kis piacokat szervezzen.
 A Magyar Piac Szövetkezet Karcagon alakult, azóta csatlakoztak hozzá önkormányzatok, vállalkozók, magánemberek, mert az összefogás elengedhetetlen, ezt hangoztatja a gazdasszony. Igaz, az eladókhoz vevők is szükségesek, mindannyiunkon múlik, hogy az ős- és kistermelők portékái elkeljenek, betérjünk a piacra, a hazait válasszuk, ha van választási lehetőségünk. A nagyáruházak akkor sem maradnak hoppon, de sok élelmiszer kerülhet ki a mostanra elgazosodott kertekből.  Az őstermelők 40  kilométeres körzeten belül, vagy otthon, a maguk falujában, a szomszédos kisvárosban a kevés termésüket is nyereséggel értékesíthetik, mert nincsenek nagy költségeik. A szabályok lehetővé teszik a közvetlen eladást, s nagyon egyszerű a minőségbiztosításuk - teszi hozzá a varázsszót: maga a gazda, a termelő a biztosíték!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!