Fenntartóváltás Velencén: a baptisták vennék át az iskolát

Velence - Jövő év januárjától önkormányzat nem működtethet általános iskolát a köznevelési törvény szerint. Hétfőn a tantestület, a szülők véleményét kérték ki a váltás előkészítéséről.

Kovalcsik Katalin

Jövő év januárjától az önkormányzatok nem tarthatnak fenn  általános iskolát, azokat az állam, vagy egyház veheti át. Az önkormányzatoknak arra ugyan van lehetőségük, hogy működtessék tovább az iskolát, de nem kapnak hozzá állami támogatást. Velencén a  Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola jövőjéről már hetek óta megkezdődött  az együttgondolkodás.

- Amikor a törvény megszületett, levélben  fordultam a polgármester asszonyhoz, Oláhné Surányi Ágneshez - mondta  Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. - Leírtam, hogy  az iskola elért eredményeit, jelenlegi oktatási programját, képzési szintjét megtartva, egyházi elkötelezettség nélkül, kölcsönös garanciák megadásával, 2012. szeptember elsejétől elvállalnánk az intézmény fenntartását. Ez nem jelent vagyonátadást - az iskola  az önkormányzat tulajdona maradna -, a kinevezésekkel és a működtetéssel kapcsolatos egyetértési joga is megmaradna az önkormányzatnak. Nem egyházi, felekezetközi iskolaként működne az intézmény, ahogy  Pécsett is két iskola fenntartásáról tárgyalunk Páva Zsolt polgármesterrel. 



Három évvel ezelőtt a Magyar  Baptista Egyház  a  Baptista Szeretetszolgálat Alapítványra alapozva  létrehozta a Baptista Szeretetszolgálat  Egyházi Jogi Személyt, amely önállóan és függetlenül jogosult oktatási intézmény működtetésére és fenntartásásra. A polgármester asszony   a hétfői szülői fórumon többek közt elmondta, a város  a jövőben is képes lenne fenntartani az iskolát, de a törvényt be kell tartani, így a február hatodikán megtartott testületi ülésen a kilenc képviselő közül heten egyetértettek azzal, kezdjenek  párbeszédet a tantestület tagjaival, a szülőkkel.  Ketten tartózkodtak. 

- A döntést május 31-ig kell meghozni - tájékoztatta a fórum érdeklődőit  az iskola igazgatója, Czuppon István. - A tantestület szavazott, de az eredménnyel nem befolyásolom a szülői szavazást.
- A  tájékoztatáshoz  tartozik - sorolta még a polgármester -, a felhatalmazást arra kérjük, hogy megtegyük az első  lépést, elkezdje az önkormányzat  az egyeztetést a szolgálat képviselőivel, ezért kerül  február 27-én  a javaslat a képviselők elé, ha a felhatalmazást megkapjuk a szülőktől, a   tanároktól.


 Egy   szülő feltette a kérdést Szenczy Sándornak - jelezve, hogy üdvözli az elképzelést -, milyen távlatokban gondolkodik a szeretetszolgálat? Az elnök kifejtette, a szerződéskötést alapos elemzés előzi meg  - ahogy a polgármester is mondta, várják  a jogértő szülők véleményét is, de  a lényeg, hogy a  szolgálat hosszú távon gondolkodik. Polgárjogi szerződést  kötnek az önkormányzattal, amely mindkét félnek biztosítja a garanciákat. Egy másik szülőnek a Hatvanban, a szeretetszolgálat által működtetett iskola igazgatója válaszolt  a kérdésre, hogyan fogadták a diákok  az egyházi működést. A válasz szerint az  iskola  megőrizte önállóságát, inkább hiányolják az egyház jelenlétét, mint sokallják, a diákok nem érzik a változást. A  munkaközösség szavazásán a 19 szavazó közül 18 mondott igent az első lépés megtételére, egy szülő nemmel szavazott. A tantestület 37 tagja közül egy valaki  nemmel, egy tanár felkiáltójellel (?), harmincöten igennel szavaztak az egyeztetések megkezdésére.        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!