Cserediákok, csak magyarul!

Székesfehérvár - A Civil Szervezetek Regionális Szövetsége és az AFS Magyarország Fejér megyei körzete közösen mutatta be a Civil Korzón a Nemzetközi Csereprogram Alapítványt, s a diákokat pénteken délután. Tavaly augusztusban 12 diák érkezett a világ minden tájáról Székesfehérvárra és a megyébe.

Miskei Anita

A fiatalok azért jöttek, hogy megismerjék a magyar nyelvet, hazánk kultúráját, s belekóstoljanak az európai létbe. Ugyanis a diákok nagytöbbsége igazán messziról, Mexikóból, Kolumbiából, Thaiföldről érkezett. Persze akadt, akadtak török, olasz és német vendégek is, ráadásul sokan közülük szépen beszélnek már magyarul. Picone Giorgia, a fiatal olasz lány a Ciszterci Szent István Gimnáziumba jár, s a befogadó családban a szülők csak magyarul beszélnek, ez az oka annak, hogy gyönyörűen ejti a magyar szavakat. S ha kicsit lassabban kérdezzük, szinte mindent ért. Állítása szerint néhány hónap kellett, mire a magyar nyelvet igazán érteni és beszélni kezdte, de az is igaz, hogy augusztus óta mindössze öt hónap telt el. Tervei szerint mire véget ér a program, igazán jól beszél majd magyarul. De hasonló ambíciókkal érkezett egy német cserediák lány is, ahogyan a két thai fiatal, Cha Nutnicha Sripitak és Beam Bunnaporn Sudprasert is, akik a bicskei Vajda Gimnázium tanulói 11 hónapon át. A cserediákok között találkoztunk a magyar Kertai Lilivel is. A verebi lány a Comenius Kéttannyelvű Gimnázium diákjai.

- Először egy kolumbiai lány, Natalia érkezett hozzánk, szüleimet szerdán kérdeztem, vasárnap pedig már a csomagjait pakolgattuk ki. Izgalmas volt, egyke vagyok, úgy éreztem, egy "nővért" kaptam. Végül Nat egy kicsit korábban ment haza, mint ahogy tervezte, most azonban újabb "testvérrel", a török Ipekkel gazdagodott családunk. Édesapám úgy kommunikál vele, ahogy tud, anyukám kicsit azért beszél angolul, így Ipeknek gyorsan meg kellett tanulnia a nyelvet. Nemrég érkezett, mégis nagyon szépen beszél, édesanyámmal éjszakákat átbeszélgetnek - tette hozzá Lili. Aki nagyon jónak tartja a csereprogramot, nem csak azért, mert újabb embereket, kultúrákat, szokásokat ismerhet meg, hanem azért is, mert általa magabiztosabban beszél idegen nyelven.

Guti Zsuzsa, az AFS megyeri körzetének koordinátora pedig megerőstette, éppen az a program célja, hogy a különböző kultúrák találkozzanak, a gyerekek használják az idegen nyelveket, elfogadóbbá és célra törőbbé váljanak, fiatalon is megtapasztalják az önállóság fontosságát, javuljon idegen környezetben is problémamegoldó képességük. S úgy tűnik, a program működik, a megyébe évről évre sok külföldi diák érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!