Bontakozó tehetségek tárlata a Tópartiban

Székesfehérvár - Tanulmányrajz, portré, arculatterv, kerámia, textilterv - jó nézni a fiatalok változatos, ötletes munkáit, a szárnypróbálgatásokat a művészetis tanulók szokásos éves kiállításán.

Bokros Judit

Végvári Beatrix, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola művészeti  tagozatának vezetője - maga is képzőművész - rögtönzött tárlatvezetést tartott az aulában. Minden paravánnál kiemelte. mire vagy kire érdemes odafigyelni, felhívta a figyelmet egy-egy tehetséges diákra.



Közülük az egyik Kovács Máté, aki nem először állít ki az iskolában, minden évben került be valami tőle a tárlatok anyagába. Kerámia szakosként formás tárgyait és  szépen kimunkált rajzait mutathatta meg a közönségnek. Most egy színes, pasztellel készült portréja és egy szénnel rajzolt akt tanulmányrajza látható. A negyedéves fiatalember már idén készül a felvételire, az iparművészeti egyetemre szeretne menni, a kerámiatervezés érdekli. Ha nem veszik föl, akkor marad az ötödik évre, hogy még tovább fejlessze rajz- és szakmai tudását.  Az, hogy szerepelhet az iskola  házi mustráján, mindenképpen jó - véli -, hiszen ilyenkor maguk  a diákok is zsűriznek egymás közt. Látják a másik munkáját, ösztönzik egymást a még jobb alkotások készítésére. 
A kiállítást összeállító tanárok mindig mást találnak ki - a tantervhez igazodva persze -, amivel a tanulók jól meg tudják mutatni tudásukat.


- Egységes követelményrendszer van, ezt minden szaktanár próbálja az adott évfolyam diákjaira szabni. Ahol erősséget tapasztal, ott plusz munkát tud adni, ahol gyengébb teljesítményt lát, ott fejleszt. A kiállítás azért érdekes, mert mindig kicsit máshogy áll össze az anyag, és a gyerekek sem egyformák. A különböző évfolyamok, korosztályok irányított munkájának kivonata látható itt, akár szakmáról, akár rajzról van szó. A gyerekek nem kész művészek, a bemutató jelzi azt is, hol tartanak éppen, és mennyit fejlődtek.  Mi pedig próbálunk mindig új és kreatív feladatokat kitalálni, hogy a kiállítások  újszerű élményt jelentsenek - mondta el  Végvári Beatrix, s hozzátette: a rendezéskor egy-egy  szaktanár igazságosan azonos területet kapott, ahová az általa legjobbnak ítélt munkák kikerülhettek az elmúlt félév anyagából.  A tanulók a művészeti tagozaton továbbra is három szakirány közül választhatnak: grafika, kerámia, textilrajzoló és modelltervező.
A tapasztalt ötödévesek s a kezdő elsősök is tudnak meglepetéssel szolgálni, egy-egy rajz, szakmai munka láttán csöndes "vaó" hagyhatja el a nézelődő száját. Még ha nem is kész művészekről van szó...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!