Átalakulóban a házasság intézménye - mit gondolnak a fehérváriak?

Székesfehérvár - Mit gondolnak a fehérváriak a házasságról? És az élettársi kapcsolatról? Mit tanácsolnának a mai fiataloknak? Egy ezekről szóló januári kutatás eredményei derültek ki néhány napja.

Kocsis Noémi

Az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet munkatársai 300 fehérvárit kérdeztek meg az Alba Vélemény Radar programon belül. A januári téma - közeledvén akkor még Valentin-naphoz és a Házasság világhetéhez -  a párkapcsolatok körül forgott. Domokos Tamás módszertani vezető és Ruff Tamás adatfelvételi vezető ismertetése szerint Fehérváron - ahogy a nyugati világban mindenhol - csökkennek a házasságkötések az elmúlt húsz évet tekintve (míg 1990-ben 811 pár, addig tavaly már csak 456  állt anyakönyvvezető elé), ettől eltekintve mégsem a házasság válságát célszerű emlegetni, inkább annak átalakulásáról van szó. S nem csak a házasság intézménye van alakulóban, de a gyermekvállalási hajlandóság, a párkapcsolatok dinamikája is. A hazánkra jellemző második demográfiai átmenet egyik sajátossága, hogy a szingliség nálunk nem tudatosan vállalt életforma - ellentétben például a Szex és New York-típusú,  kisarkítva boldog egyedüllét képével -, hanem kényszerhelyzet.
A fehérváriakat arról kérdezték:  hány évesen házasodtak, milyen együttélési formát javasolnának a fiataloknak, kötelező jellegűnek érzik- e a házasságot, s  melyiket preferálják a házasság és az együttélés közül? A sok érdekes megfigyelés közül csak egy, hogy a fehérváriak szerint a házasságkötésre legalkalmasabb életkor a mai hölgyeknél a 27. év, míg az uraknál a 30.,  a 32., sőt nem ritkán a 35. év...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!