Új vezetés, részben új utakon a dunaújvárosi Bartók színházban

Dunaújváros - Új vezetéssel és számos beígért változással indította a 2011/12-es kőszínházi évadot a Bartók. Az elképzelések egy részével már a közönség is találkozhatott. Összegzés.

Szabó Szabolcs

Január 22-én, a magyar kultúra napján debütál majd a dunaújvárosi Bartók színház legújabb bemutatója, a Nero. Kosztolányi Nero, a véres költő című regényének színházi adaptációját a rendezéssel már korábban is kacérkodó fiatal színész, Csadi Zoltán rendezi. Az új év első házi produkciója is jelzi, hogy 2011-ben jelentős változások zajlottak le a teátrum életében. A Knódel Mária igazgató és Smuk Imre művészeti igazgató fémjelezte korszak után  Borsós Beáta vette át a színház igazgatását. A városi közgyűlés és a pályázatokat minősítő bizottság véleménye ezúttal egybeesett. Az utódlás kérdését házon belül sikerült megoldani, hiszen Borsós Beáta már több évtizede dolgozik a színház kötelékében, az igazgatói posztra kiírt pályázatát Knódel Mária is segítette. A DH-nak adott székfoglaló interjújában az új igazgató kiemelte, hogy 180 fokos fordulat ugyan nem várható, ám jelentős változásokra lehet számítani. Ennek egyik legfőbb garanciája az új művészeti vezető személye volt. A magyar színházi világban is elismert Dobák Lívia dramaturg munkába állásának kezdetén elmondta: pezsgő színházi műhelyt szeretne faragni az országos színtéren talán még kevésbé ismert Bartók színházból.
 - Ki kell vinni a színházat a városba. Erre számos lehetőség van  az iskolaszínháztól kezdve a vacsoraszínházig, de mi is találhatunk új helyszíneket itt, a városban. Nyilván ez számos technikai, logisztikai kérdést vet fel, de a 21. század színjátszása már át kell, hogy lépje a színház falait, meg kell találnia a közönségét - mondta el a Hírlapnak az új művészeti vezető.

 A megújulás szellemében új bérletcsomagokkal találkozhattak a színházkedvelők. A babaszínháztól kezdve a kisiskolásokon át a főiskolai hallgatókig minden korosztályt tematikus kínálat vár már a Bartókban. A kínálati oldalon történt további változás, hogy a Borsós-Dobák kettős elhatározásának megfelelően jóval nagyobb hangsúlyt kaphatnak a jövőben a kortárs magyar darabok. Ennek szellemében az ősz folyamán Zalán Tibor egy tibeti népmeséből készült mesejátékát láthatta a közönség, a fiatal kortárs drámaírók közül pedig Maros András darabjának - Hulladék - ősbemutatóját szemlézhette a nagyérdemű. A prózai tagozat színészeinek egyfajta vizsgaévad is a jelenlegi, hiszen mint Dobák Lívia, a már korábban idézett interjúban kifejtette: a kamaraszínház társulata számára átmeneti évad lesz a 2011/2012-es.  
- Mindenkinek lehetőséget kívánunk adni. A társulat tagjai különböző rendezőkkel dolgozhatnak majd, így lehetőség lesz rá, hogy több szakember is megismerje a színészeket. E tapasztalatok alapján tavaszra eldől, hogy kinek kínálunk bemutatót a következő évadra.
További változást jelentett a színház mindennapjaiban, hogy a korábban már szorgalmazott összeolvadás értelmében jóval szorosabban működik együtt a táncszínházi és a prózai tagozat.  Mindezekkel párhuzamosan az utóbbi évtizedekben már megszokott kiváló színvonalú,  nem utolsósorban közönségcsalogató vendégdarabokról sem kell lemondani.  Összefoglalva: az új esztendőben is bőven van ok jegyet váltani a Bartók nagy- és kamaratermébe egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!