Pénz gombnyomásra: elindult a területalapú támogatások kifizetése

Etyek-Ödön-major - Az istállóban felállított számítógépes rendszeren indította el egy gombnyomással Fazekas Sándor miniszter a gazdáknak járó területalapú támogatás kifizetését. Mintegy 142 milliárd forint jut január 19-től az utalás nyomán az eu-s pénzből az agráriumba.

feol.hu

Stílszerűen a tehénistállóban tartotta csütörtökön sajtótájékoztatóját Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) országos elnöke a területalapú támogatások (SAPS) kifizetésének idei megindításáról. A helyszínt a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. etyek-ödön-majori telepe adta, ahol kétszáz esztendeje folyik tejtermelés, mondta el Hegedűs Imre vezérigazgató. A társaság 2500 hektáron gazdálkodik, 110 alkalmazottal, 1,5 milliárdos éves forgalmat ér el, évi nyolcmilliónyi kilogramm tejet állítanak elő, 25 százalékát direkt módon értékesítik. Hegedűs Imre szinte missziót teljesít, midőn a hazai és közvetlen élelmiszer-alapanyagok termelését, feldolgozását és értékesítését hangsúlyozza. Herceghalmon saját sajtfeldolgozást végeznek, tejesautókkal és automatákkal friss tejet árusítanak.  Szarvasmarha telepükön ezer holstein-fríz tehén és 1100 növendék állatot gondoznak, két OMÉK-díjas tehenük, Nelli és Ica az európai hivatalos értékelés szerinti százpontos állatok között is számon tartott: 91 pontot értek el. Andrási István ágazatvezető mutatta be az újságíróknak a két haszonállatot, „akik” elképesztő teljesítményükkel és szépségükkel szinte személyes megbecsülésnek örvendenek. Az agrárszakember elmondta: a támogatások időbeni kifizetése számos gazdának létkérdés, hiszen az „agrárnaptár” nem engedélyez várakozást az elvégzendő munkákban. A tőkehiányos gazdaságoknak minden nap számít!

A miniszter a napokban meghirdetett Darányi Ignác Terv és a vidékfejlesztési stratégia kapcsán kiemelte: a tehenészet a mezőgazdaság büszkesége, nehézipara, ezért tartotta fontosnak, hogy itt szóljon a tervekről, támogatásokról. 2011-ben a magyar agrárium a legjobb évet zárta a 2004-es EU-csatlakozásunk óta, noha számos kivételes nehézséggel kellett megküzdeni a magyar gazdaságnak. A mezőgazdaság teljesítménye 2010-hez képest húsz 20 százalékkal nőtt 2011-ben, az ágazat kibocsátása elérte a kétezer milliárd forintot. Az agrárium mintegy kétmilliárd eurós külkereskedelmi aktívumot mutatott fel. Magyarországon az állattenyésztés kiemelt támogatásban részesül, a nemzeti támogatásoknak is mintegy 80 százaléka az állattenyésztést segíti.

Idén az állattenyésztés támogatása új lendületet kap – hangsúlyozta Fazekas Sándor. Az ágazatok (szarvasmarha, juh) megkaphatják a lehetőségek szerinti legmagasabb támogatási összeget. A tejágazatban folytatódik a 2010 óta elérhető különleges tejtámogatás. Az uniós támogatások közül a miniszter kiemelte az idén induló Kérődző Szerkezetátalakítási Programot, amely évi több mint 13 milliárd forinttal segíti majd a húsmarha- és a juhtartókat.

- Hektáronként átlagosan 56 ezer 911 forint jut a területalapú támogatásból (SAPS) a gazdáknak – mondta Palkovics Péter, az MVH elnöke. Az elmúlt három évben 30 százalékkal emelkedett a „SAPS-borítékok” tartalma, tette hozzá. Míg 2009-ben 207, 2010-ben 229, addig 2011-ben már 280 milliárd forint támogatást ítéltek meg a kérelmező gazdálkodóknak. Kérte, márciustól figyeljék a gazdák a kiírásokat, s időben nyújtsák be kérelmüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!