Ok a kirúgásra? Nyártól tilos lehet elfogadni a borravalót

FMH - Nem fogadható el borravaló, hálapénz az új munka törvénykönyvének bevezetése után. Kivéve, ha a munkáltató ezt hivatalosan is megengedni. A tiltás sok ezer embert érint, akik jövedelmük jelentős részét így szerzik.

S. Töttő Rita

A borravaló és a hálapénz - noha ma sem számít legális jövedelemnek - átszövi a piac számos szegmensét: a vendéglátóipart, a szolgáltatóipart, az egészségügyet épp úgy, mint a kereskedelmet. S bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre kevesebben adnak borravalót, mégis, még mindig nagyon sok az olyan munkáltató, amely hallgatólagosan elfogadja, sőt, annyival kevesebb legális jövedelmet ad, amennyi a várható pluszjuttatás mértéke.  Az így juttatott összegből az államnak semmi haszna nincs, hiszen nem adózik utána senki.
A többi közt ezen akar változtatni a  munka törvénykönyve nyáron hatályba lépő módosítása, amelynek egyik paragrafusa kimondja:   "A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki."

Sokaknak összeszorul a gyomra, amikor meghallják ezt a rendelkezést. Főképp azoknak a  munkavállalóknak, akik a szemérmetlenül alacsony fizetést csak azért fogadják el, mert tudják, hogy ez még kiegészül több-kevesebb borravalóval. Ilyenek az orvosok, a pincérek, a vízvezetékszerelők és sok kereskedő is. Számos kérdést felvet ez a rendelkezés. A többi közt azt, mit lehet tenni egy munkahelyen, hogy mégis el lehessen fogadni borravalót?
- Ha a munkáltató rendelkezik arról, hogy munkavállalói elfogadhatnak borravalót, akkor megtehetik. De félek, ez a passzus nem erről szól, hanem arról, hogy akár azzal az indokkal is elbocsáthatja ezek után a munkáltató a munkavállalót, hogy pénzt fogadott el egy harmadik személytől a munkájáért cserébe - vélekedik Kummer Ákos fehérvári jogász, aki szerint addig nem várható változás, amíg a munkáltatók nem adnak annyi legális jövedelmet, amely mellett a munkavállaló nem kényszerül elfogadni illegális juttatást. A borravaló engedélyezése azonban meglehetősen ambivalens eljárás, vélekedik a jogász, ugyanis ezzel a munkáltató illegális jövedelem elfogadására buzdítaná az embereit. 
- Tehát szerintem az egyetlen út, ha nem fogad el borravalót senki - vélekedik Kummer Ákos. Ami nehezen lesz kivitelezhető, akkor is, ha az ellenőrök próbavásárlásokon buktatják le a delikvenseket. Ám ilyenkor nem a munkáltató, hanem a munkavállaló húzza a rövidebbet, őt lehet felelősségre vonni. -  Ez a rendelkezés reálisan nem megvalósítható, amíg ezen ágazatokban a működési  költségekbe  nem kalkulálják  bele a tisztességes megélhetést biztosító jövedelmet - húzta alá a jogász.



De vajon hogyan vélekednek a kérdésről a munkáltatók? Az általunk megkérdezett munkavállalók ugyanis nem nyilatkoznak, az állásukat féltik, és reménykednek, hogy ez az egész nem válik valósággá. Pedig dehogynem, mégpedig hamarosan, a kérdés csak az, lesz-e bármilyen hatása a mindennapi gyakorlatra azon túl, hogy a  kirúgáskor eggyel több ok felsorolható.
 - Szerintem nem lesz olyan munkáltató, amely a borravaló elfogadásával  indokolná majd a felmondást, azt viszont már most látom, hogy a gyakorlatban kivitelezhetetlen ez a paragrafus. Ez bizony egy borravalós ország! - vélekedett Molnár Tamás, az egyik, fehérvári étterem vezetője.
- Még nem gondolkodtunk a kérdésen, de ha szükséges, készítünk a munkavállalók számára egy megengedő nyilatkozatot - tette hozzá Madler László, aki szintén fehérvári étteremtulajdonos.
 Az egészségügyet érintő hálapénz hivatalos engedélyeztethetőségére terveink szerint hamarosan visszatérünk.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!