Kiírták a pályázatot a fehérvári Fő utca felújítására

Székesfehérvár - Kiírta a Fő utca felújítására a közbeszerzést az önkormányzat: nyolcezer négyzetméternyi gránitburkolat, szökőkút, díszfák és persze díszvilágítás is szerepel a dokumentációban.

Házi Péter

2010 novemberében írta alá az önkormányzat a Belváros rehabilitációjának folytatása című projekt támogatási szerződését. Ennek egyik eleme, a Hiemer- épületegyüttes rekonstrukciója már befejeződött,  a másik, a Fő utca  felújítása viszont még nem kezdődött el, holott a korábbi elképzelések arról szóltak, 2010-ben megkezdődik a felújítás.
A Fő utca felújítására egyébként még a támogatás megnyerése előtt  évekkel  Pirk Ambrus táj- és kertépítész mérnök tollából  született egy terv, ami egy klasszikus térrendezést vázolt fel. Ám mivel ezek  nem mindenkit győztek meg, a városvezetés három szakembert kért fel  arra, készítsen olyan terveket, amelyek valóban egyedivé tennék a fehérvári belvárost.
Mint arról tavaly beszámoltunk, a Tourinform irodában   kiállított három terv közül  az azokat véleményezők több mint hatvan százaléka  Mezős Tamás (a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője) elképzelése mellett tette le a voksát. Ez az a bizonyos ledekkel megvilágított inda-motívum, ami az egész belvároson végigtekereg majd. A közgyűlés tavaly májusban döntött úgy, hogy e terv megvalósítását támogatja.
- Az önkormányzat már kiírta a közbeszerzést az új térkőburkolat kivitelezőjének kiválasztására, reményeink szerint a márciusi vagy az április testületi ülésen ki is választhatjuk, ki végezheti el a nem kis munkát - fogalmazott a munka állásást firtató  kérdésünkre Cser-Palkovics András polgármester. A közbeszerzési kiírásban többek között szerepel nyolc  centiméter  vastag természetes gránitburkolat építés 7900 négyzetméteren utcabútorokkal,  de közel ezer négyzetméternyi dekoratív világítás is, továbbá egy 82 négyzetméteres interaktív szökőkút is.
Mint megtudtuk, igyekeznek majd úgy felosztani a munkát, hogy a belvárosi üzleteket, szórakozóhelyeket, valamint a város nagy rendezvényeit a  legkevésbé zavarja a rekonstrukció. Így a Királyi Napok  néptáncfesztivál idejére szeretnék, ha a Városház tér újrafugázása már befejeződne. (Ez esetben a szokásos menet ugyan a Fő utcán nem, de mondjuk az Oskola utcán már meg tudná közelíteni a Városház teret.) A munka a vízvezetékek cseréjével kezdődik, de ezzel párhuzamosan zajlik majd a terület régészeti feltárása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!