Életveszélyes kalandba sodorhatnak a gyanús csomagok

FMH - Lapunk mindig kiemelt figyelmet fordított a drogellenes fellépésekre, magunk is indítottunk akciót hasábjainkon. Most azokon kívánunk a nyilvánosság erejével segíteni, akik futárként börtönbe kerülhetnek a "szer" miatt.

Tihanyi Tamás

A Fejér megyei alapítású Baptista Szeretetszolgálat tervbe vette: középiskoláinkban filmeket kívánnak vetíteni a fiataloknak annak érdekében, hogy elriasszák őket a kétes kimenetelű kalandoktól. Azért, hogy ellen tudjanak állni a könnyen jött  pénz csábításának, és ne vállaljanak drogcsempészetet. Lukács Csaba filmjei a dél-amerikai börtönviszonyokat mutatnák be.
Sajnos egyre több magyar vállal ilyen "munkát", és ezzel sokan életveszélybe sodorják magukat,  évekre rács mögé és nálunk ismeretlen körülmények közé jutnak. Legutóbb egy 25 éves magyar fiatal bukott le Costa Ricában, s vele negyvenkettőre emelkedett azok száma, akik Közép-, vagy Dél-Amerika valamelyik sötét bugyrában várják a szabadulást. Közös jellemző az emberhez nem méltó körülmény. (Erről Tóásó Előd, és érte Száron aggódó nővére, Edit  is sokat tudna mesélni...) Kevesen sejtik idehaza, hogy  ételéről a rabnak általában magának kell gondoskodnia, fizetni kénytelen  a  nála erősebb, felfegyverzett (!) elítélteknek, és az őröknek is, ha életben akar maradni. És akkor még nem számoltuk a helyi viszonyokat ismerő  ügyvéd honoráriumát. Ez pedig  az egyébként is rémült  hozzátartózókat sodorja kilátástalan helyzetbe.
 Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatója minap  meglátogatta  a Peruban sínylődő magyar fiatalokat  (ott tizenegy honfitársunk bukott le drogfutárként  az elmúlt hónapokban). Tapasztalatai hatására döntött az itthoni figyelmeztető kampány elindítása mellett. Lapunknak elmondta: egyre gyakoribb, hogy a naív ifjakat jól fizető munka reményével csábítják külföldre.  Aztán munkalehetőség helyett  ráveszik őket arra, hogy egy csomagot hozzanak el valamelyik latin-amerikai országból.   Szilágyi hozzátette: erős gyanú él benne arról, hogy  a magyarokat és a többi "kis halat" eleve feladják a drogmaffiák a rendőrségnek, akik így könnyen tudnak eredményt felmutatni, miközben a kartellek  nagyban kereskednek tovább.
Révész Lajos, a fehérvári baptista gyülekezet pásztora Argentínában  szolgált rabok és  rettenetes viszonyok  között.     Ő  ha kell,   kész megosztani személyes tapasztalatait hallgatóságával annak érdekében, hogy feltárja a veszélyt,  lebeszélje  a kalandvágyó,  az életüket kilátástalannak érző  fiatalokat a meggondolatlan lépésekről. "Az ottlét  a maiaknak olyan lehet,  mint apáinknak, nagyapáinknak a Gulág volt. A túlélés is örök lelki sérülést okoz", mondta a lelkész.

A konzulok lehetőségei korlátozottak

A Külügyminisztérium figyelmeztet: a kábítószerrel való visszaélés vádjával letartóztatott honfitársaink hiába várnak arra, hogy  a konzuli szolgálat közbenjár a helyi hatóságoknál a bírósági ítéletek befolyásolása, a tárgyalások időpontjának megváltoztatása, a börtönkörülmények javítása érdekében. Ilyen lehetőségük a konzuloknak nincs.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!