A nonprofit szektor vészharangot kongat

Székesfehérvár - Szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a civil szervezeteket a kötelező bérkompenzáció - derült ki a lapunk körkérdésére adott válaszokból.

Klecska Ernő

A civilek közül sokan nem merték nevüket adni, ami érthető, hiszen többségük önkormányzati és kormányzati pályázatok révén működik - nem adományként persze, hiszen számtalan közfeladatot a nonprofit szektor lát el, gyakran igen  eredményesen.
Több, fogyatékosokat segítő szervezet működésképtelenné válhat, mivel óriási terhet jelent nekik az 5 százalékos elvárt béremelés - adtak hangot  a napokban az interneten  a szektor szereplői. Nincs ez másként Fejér megyében sem.
 Sok civil szervezet foglalkoztat például munkaügyi központos, jellemzően európai uniós projekt keretében megvalósuló támogatással.
- Ott nincs mese, kötelező elvégezni a bérfejlesztést, egyébként  a munkaügyi központ nem fizet. Egy 120 ezres bérnél ez 16 ezer forint. Ez szinte kigazdálkodhatatlan - mutatott rá  Farnady Judit, a székesfehérvári Centrum Közhasznú Alapítvány (CICE) ügyvezetője.
- Más szervezeteknél, amelyek például egy országos szövetség helyi szervezetei, még nagyobb a baj - mondták mások. Ha ugyanis a tagszervezeteik, a helyi egyesületek nem csinálják meg a bérkompenzációt, akkor az országos szövetség sem tud majd pályázni. Erre pedig se forrása, re ráhatása nincs az országos szövetségnek; így járhatnak például a vakok és gyengén látók - tudtuk meg.  Páran azzal próbálkoznak, hogy hat órában foglalkoztatják azokat, akik eddig 8-ban dolgoztak, de olyanról is hallani, hogy egyes civil szervezetek elbocsátják munkatársaikat, majd egy másik felveszi őket - így  nem lesz bázisértéke annak a bérnek, amihez képest fel kellene zárkóztatni. A civilek szerint hatalmas gond az, hogy pont  most kellene ezeket a pluszforrásokat előteremteni, amikor minden pályázati forrás áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!