Szabálytalanságok az orosz választásokon

A vasárnapi orosz parlamenti választásokat komoly szabálytalanságok tarkították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács megfigyelői szerint. A szavazatok kevesebb mint felével Vlagyimir Putyin pártja az előzetes eredmények szerint abszolút többséget szerzett.

MTI

A választást az állam és a hatalom pártja, az Egységes Oroszország összefonódása, a verseny korlátozása és a korrektség hiánya jellemezte. Gyakran megsértették az eljárási szabályokat, példák voltak a szavazatok manipulálására, és jelek utalnak szavazási dobozok "kitömésére", azaz szavazatok hamisítására - közölték a megfigyelők egy hétfői nyilatkozatban. 
Az EBESZ megfigyelői felhívták a figyelmet arra is, hogy bár hét párt indulhatott, néhányat a regisztráció megtagadásával kizártak a választásról, és ez korlátozta a politikai versenyt. A szavazás lebonyolítói nem voltak függetlenek, az orosz média nagy része elfogultan tudósított és az állami hatóságok indokolatlanul több szinten is beavatkoztak a választási folyamatba.
Mindez nem biztosította a tisztességes választási versenyhez szükséges feltételeket. Változásokra van szükség ahhoz, hogy az emberek akarata érvényre jusson - jelentette ki Petrosz Eftimiu. Az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének elnöke azt is nehezményezte, hogy a szavazóhelyiségek több mint egy harmadában nem kapták meg a jegyzőkönyv másolatát. Jelentést kaptak arról is, hogy akadályozták a szervezet égisze alatt dolgozó nemzetközi megfigyelők munkáját.

Heidi Tagliviani, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogi Hivatala küldöttségének vezetője külön szólt a Golosz társadalmi szervezettel kapcsolatos incidensekről, amelyek szavai szerint negatív hatással voltak a választás egészére, annak elfogadottságára. A jogvédők honlapja nem volt elérhető vasárnap, munkatársaikat pedig akadályozták, vagy egyáltalán nem engedték, hogy a szavazást figyelemmel követhessék. Vezetőjüket a választás előestéjén több órán át feltartóztatták a seremetyevói repülőtéren, a nála lévő számítógépet pedig elkobozták a vámhatóság munkatársai.    

Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megfigyelő küldöttségének vezetője alapvető problémának a kormánypárt és az állam összefonódását tartotta. Leszögezte: " nézetünk szerint ennek meg kell változnia".
Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az EBESZ és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése képviselőinek bírálatával nem egyezik a Független államok Közössége megfigyelőinek véleménye. Küldöttségük az orosz törvényhozási választásokat átláthatónak és törvényesnek ítélte meg.

Putyinéknak abszolút többségük lesz

A szavazatok kevesebb mint felével Vlagyimir Putyin pártja az előzetes eredmények szerint abszolút többséget szerzett a vasárnapi orosz választáson a parlamentben.

A voksok 96 százalékának összesítése alapján az Egységes Oroszország a voksok 49,54 százalékát kapta, s 238 képviselője lesz a 450 fős dumában.
A második legtöbb szavazatot szerző Kommunista Párt 92, az Igazságos Oroszország Párt 64, a Liberális Demokrata Párt 56 mandátumra számíthat.
Vlagyimir Csurov, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke bejelentette, hogy a választáson a szavazásra jogosultak 60,2 százaléka jelent meg, ami 3 százalékkal kevesebb, mint a 2007-es parlamenti választáson. 
A lakóhelytől távoli szavazásra jogosító igazolással majdnem ugyanannyian szavaztak vasárnap, mint négy éve. Összesen 1.115.420 fő, ami a szavazók 1,88 százaléka. Csurov szerint ez azt bizonyítja, hogy nem voltak visszaélések a lakóhelytől távoli szavazásra jogosító igazolásokkal.
Az érvénytelen szavazólapok aránya fél százalékkal nőtt 2007-hez képet, s így is csak 1,55 százalékot tett ki - közölte hétfő délelőtti  tájékoztatóján a Központi Választási Bizottság elnöke. 

A kormányzó Egységes Oroszország Párt a választás eredményét a Dmitrij Medvegyev államfő és a Vlagyimir Putyin kormányfő politikája folytatására adott erkölcsi felhatalmazásként értékeli. Szergej Nyeverov, a párt egyik vezető tisztségviselője egy sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy Borisz Grizlov eddigi parlamenti elnök maradhat a poszton. Andrej Vorobjov, a párt választási bizottságának elnöke bejelentette, hogy a közeljövőben felkérik Dmitrij Medvegyevet, legyen az Egységes Oroszország elnöke. Kifejtette: meg vannak győződve arról, hogy Vlagyimir Putyin a 2012. március 3-ra kitűzött elnökválasztás első fordulójában győzni fog.
A választások kapcsán 1300, a szavazatszámlálásnál észlelt jogsértésről érkezett jelzés az orosz Golosz (Hang)  jogvédő szervezethez , amely független jelentést készít elő az Állami Duma képviselőválasztása során tapasztalt törvénysértésekről - jelentette az Interfax hírügynökség. 

A Golosz közleménye szerint megfigyelőinek jó részét eltávolították a szavazókörletekből. Lilja Sibanova, a jogvédő szervezet vezetője szerint a 48 oroszországi régióból ötben meghiúsították a Golosz képviselőinek megfigyelő tevékenységét. A cseljabinszki, a szamarai, a nyizsegorodi területeken és Szentpéterváron a Golosz megfigyelőinek 20-50 százalékát távolították el a szavazóhelyiségekből, az ivanovói területen a 38 megfigyelőből 36-ot zártak ki. Számos megfigyelőt közvetlenül a szavazatszámlálás megkezdése előtt távolítottak el a körletekből. 
Az elsősorban a voksolások monitoringjával foglalkozó Goloszra már korábban is nagy nyomás nehezedett az orosz hatóságok részéről, Sibanovát szombaton fél napra őrizetbe is vették a seremetyevói repülőtéren.

A parlamenti választásokat szabálytalanságok tarkították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői szerint.
A választást az állam és a hatalom pártja, az Egységes Oroszország összefonódása, a verseny korlátozása és a korrektség hiánya jellemezte. Gyakran megsértették az eljárási szabályokat, példák voltak a szavazatok manipulálására, és jelek utalnak szavazási dobozok "kitömésére", azaz szavazatok hamisítására - közölték a megfigyelők. 
A misszió vezetője, Heidi Tagliavini a véleményüket ismertető moszkvai sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a választást ő egy olyan játékhoz hasonlítja, amelyben csak páran vehettek részt.

Az EBESZ megfigyelői felhívták a figyelmet arra is, hogy bár hét ellenzéki párt indulhatott, néhányat a regisztráció megtagadásával kizártak a választásról, s ez szűkítette a politikai versenyt. A szavazás lebonyolítói nem voltak függetlenek, az orosz média nagy része elfogultan tudósított és az állami hatóságok indokolatlanul több szinten is beavatkoztak a választási folyamatba.
Mindez nem biztosította a tisztességes választási versenyhez szükséges feltételeket. Változásokra van szükség ahhoz, hogy az emberek akarata érvényre jusson - jelentette ki Petrosz Eftimiu, az EBESZ-misszió koordinátora.

Franciaország azt kérte, hogy "derüljön fény" azokra a jogsértésekre, amelyekről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tett jelentést. "Derüljön fény azokra az állításokra, amelyek az EBESZ jelentésében szerepelnek, és azt is szeretnénk, ha a tanulságokat is levonnánk az Oroszországban a jövőben rendezendő választásokra vonatkozólag" - közölte hétfői sajtótájékoztatóján a francia külügyi szóvivő Párizsban. 

Az Egyesült Államoknak "súlyos aggodalmai" vannak az oroszországi parlamenti választások lebonyolításával kapcsolatban - jelentette ki az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton berlini sajtótájékoztatóján az EBESZ megfigyelőinek a véleményét idézte a választási szabálytalanságokról. Nyugtalanítónak nevezte azt is, hogy a független orosz megfigyelőket zaklatták, és internetes oldalukat támadások érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!