Múzeumok helyi kézbe?

Székesfehérvár, Dunaújváros - A múzeum a fehérvári önkormányzat irányítása alá kerülhet? És a jelenleg hozzátartozó dunaújvárosi Intercisa múzeum? Kérdések, amelyekre később lesz válasz.

Tribolt Lajos

A múzeumalapító Marosi Arnold emléktáblájának avatásán Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester azt is elmondta, hogy a múlt megőrzése a jelenben is kötelesség. A város büszkén vállalná a múzeum fenntartói szerepét.
Nos ez a kijelentés összecseng azzal a gondolkodással, hogy a január elsejétől kormányhivatali kézbe kerülő megyei intézmények mindegyikének talán nem szabadna ott maradni. E gondolatok elsősorban a megyeszékhelyi központtal működő kulturális intézményekre vonatkoznak. A levéltár még elképzelhető állami kézben, a múzeum határeset, a könyvtár és a művelődési ház működtetése viszont biztosan nem állami feladat hosszabb távon.
Ám most maradjunk a múzeumnál! Fehérvári átvétele esetén rendezni kellene a megyei múzeumi igazgatóság nem fehérvári részlegeinek sorsát. Hiszen ide tartozik jelenleg a dunaújvárosi Intercisa Múzeum, Tác-Gorsium, a kápolnásnyéki Vörösmarty-múzeum, a sukorói tájház.  Kérdés, mi legyen velük? Gondolom Gorisumot senki nem akarja Tácra erőltetni, de a dunaújvárosi múzeum sorsa már érdekes lehet. Ma még semmi biztosat nem lehet tudni. Legfeljebb azt, hogy a megyei múzeumi igazgatóság azt kérte a dunaújvárosi önkormányzattól, továbbra is támogassa a helyi múzeum működését és erről közvetlenül velük egyezzen meg. A testület erről csütörtökön tárgyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!