Téli lélekmelegítő és csodaszer lehet a tea

Székesfehérvár - Filteres vagy szálas? Gyümölcsös vagy fekete? Mitől vörös és mitől zöld? A tea, amely az emberiség gasztronómiai élvezeteihez évszázadok óta hozzátartozik, újra reneszánszát éli.

S. Töttő Rita

 

Nem csak hogy testileg-lelkileg átmelegítenek - ami, valljuk be, azért ilyen csípős időjárás esetén már önmagában nagy előny -, de jelentős gyógyhatással is rendelkeznek a különböző teafajták. A novemberi fagyok idején előkerülnek a meghűlésre, megfázásra, köhögésre és lázra való teák, mint a kamilla, a borsmenta, a bodza vagy éppen a körömvirág, de az egészséges időszakban sem szabad megfeledkezni róluk. Dobai Sára szakértő örömmel mesélt kedvenc témájáról, a teázásról, amelyet, mint mondja, kizárólag a szálas teákkal tud maradéktalanul élvezni.
- Egy filter esetében nem látom, nem érzem pontosan, mi is van belül, egy kimért tea esetében azonban ez nem történhet meg. Minden hatóanyag és élvezeti érték maximálisan ki tud oldódni a levelekből, gyümölcsökből, de vajon egy filterben is ott van a tea minden szükséges része? - magyarázza, miért tette le voksát a szálas változat mellett. 
- A kedvenceim közé tartoznak a vörös vagy úgynevezett rooibos teák, amelyek gyulladáscsökkentők, immunerősítők és rengeteg antioxidánst tartalmaznak. Nagy előnyük, hogy reggel élénkítenek, este pedig megnyugtatnak, hiszen nincs bennük koffein.
A tealevelek fermentálási idejétől függ, hogy vörös vagy fekete lesz-e belőlük - árulta el Sára: amikor ugyanis betakarítják a tealeveleket, nagy kupacokban helyezik el őket, mint a szalmát. Az alsó rétegek a párás levegőtől elszíneződnek, így lesz belőlük vörös vagy fekete. Ez utóbbi robosztusabb, erőteljesebb ízvilágú, de tejjel csodásan harmonizálható az íze. Nem véletlen, hogy az angolok így isszák. A zöldtea a másik csodaszer, amelyet azonban egyáltalán nem erjesztenek, viszont tele van flavonoidokkal, polifenolokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és bizony koffeinnel is. Citromfűvel keverve álomfinom - árult el róla egy titkot a szakértő. Fogadjuk meg...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!