Tánc, a dobogóra

FMH - Kiskunhalas adott otthont a standard és latin-amerikai táncok felnőtt országos bajnokságának, ahol a fehérvári Laguna KTSE Husz-Abkarovits párosa bronzérmes lett.

Matók János

Immár 15 éve működik Székesfehérváron a Laguna Kulturális és Táncsport Egyesület, Szilnerné Györe Judit elnök, táncpedagógus és Szilner Tibor művészeti vezető, táncpedagógus irányítása alatt. A klub versenytáncosai - jelenleg 120 fő jár rendszeresen az edzésekre - a korábbi években rendszeresen ott voltak az országos bajnokság döntőiben, pontszerző, vagy dobogós helyeket értek el. Mint például a Hohrek János-Braun Zsuzsanna duó, amely még 2001-ben magyar bajnok lett. Zsuzsanna jelenleg is táncol, sőt, a csúcskategóriát jelentő S, vagyis a sonder class osztályban, s egyben a válogatott keret tagja is.
Ők korábban magyar bajnoki címmel büszkélkedhettek, majd az elmúlt évek szünetje után, az idei ob-n lett ismét dobogós helyezettje a Lagunának: a 23 éves Husz Péter és a 17 éves Abkarovits Anikó (a kiváló válogatott kézilabdás, Pánczél Anikó és az európai hírű sebész, Abkarovits Géza gyermeke)  alkotta páros a D-versenyosztály 44 indulója között a latin-amerikai tánc (a szamba, a cha-cha-cha, a rumba, a jive és a paso doble tartozik ide) kategóriában bronzérmes lett.
- Öt év után volt ismét dobogós helyezésünk az országos bajnokságon, s reményeink szerint ez azt jelenti, hogy ismét felfelé ívelő szakaszban vagyunk. Péter és Anikó még csak egy éve táncolnak együtt, akkor álltak össze, s az ob volt a harmadik versenyük. Az előző kettőn is a dobogón végeztek, akkor egy első és egy második helyezést értek el - mondta az edzőjük, Szilner Tibor.

- A versenytáncban mit, és mennyi időt jelent a felkészülés, mennyire kemény az ott elvégzett munka?

- Minimum heti 2-3 alkalommal 2 óráig tart az edzés. kemény munkát jelent a táncpróba, hiszen a párok végig mozognak. De nem csak izomból küzdenek, hiszen könnyednek, szórakoztatónak és látványosnak is kell tűnniük a parketten, s ráadásul együtt kell élni a zenével.

- Gondolom a testsúllyal, a fogyással nincs gondjuk, hiszen eleget mozognak...Ű

- Nincs, de alapvetően az alkattól is függ ez a dolog. Van olyan tagunk, aki például pár hónap alatt, igaz, a majd' egy évnyi kihagyást követő a visszatérése után, közel 15 kilót adott le a súlyából.

- Térjünk vissza a Husz-Abkarovits duóhoz, önök, mint táncpedagógusok, milyen szakmai véleménnyel vannak róluk?

- Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy nagyon tehetségesek, de az eddigi eredményeik is ezt mutatják. Szép jövő előtt állnak, s ami lényeges, vevők is a kemény munkára. A próbákon figyelnek, ésszel és logikával dolgozzák fel a feladatokat. Mondhatni, szinte minden idejüket erre, a versenytáncra szánják.

- Melyik tánc az erősségük, miben jók?

- Ők a rumbában nagyon jók, de a többi táncot is egységesen hozták az ob-n.

Beszélgetésünk végén Szilner Tibor azt is elárulta, hogy a fehérvári MÁV Művelődési házban hetente hat napon tartanak próbákat, a résztvevők tudásától függően különböző csoportokban, s időnként vendégoktatókkal. Versenyeket is rendeznek, legutóbb az ifjúsági ob-nak ők voltak a házigazdái a Köfém Sportcsarnokban. Szilner azt is megemlítette, hogy a másik fehérvári klub, a Felicita is képviseltette magát Kiskunhalason: a C felnőtt standard kategóriában a Hadlaczki Gergely-Ferenczi Anikó duó a 17 induló páros között a nagyon szép 4. helyen zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!