Szex, vér, csöcs kell? Inkább jó előadás

Székesfehérvár - Lehetett volna akciófilmet vagy horrort nézve tespedni a tévé előtt, moziba vagy diszkóba menni, de szerencsére elég szép számmal voltak, akiket érdekelt, mit is csinálnak a megyei, ezúttal főleg fehérvári, alternatív színházi műhelyekben. A Fejér Megyei Színjátszó Találkozó (FESZT) három napon át tartott a hét végén A Szabadművelődés Házában, a legtöbb előadást szombat este tartották.

Bokros Judit

Előadás kéne, mi? Szex, vér, csöcs! - üvölti az arcunkba egy pasas (Horváth Gergely), majd  közli: ma ilyenekre ne is számítsunk, mert neki nincs kedve, az előadás elmarad, lehet hazamenni. És lelép a színről.
Kicsit persze meglepődünk, halk kuncogás, de mindenki marad a helyén, s várja a folytatást. Naná, hiszen színjátszó találkozóra jöttünk, vagy mi, olyan nincs, hogy nincs előadás (az mondjuk valóban extrém kísérlet lett volna, ha mégis így történik...) Aztán megjelenik egy lány (Csenki Réka), aki sután szabadkozik: ma tényleg elmarad az előadás,  lehet moziba menni, majd  a sorok közül szól egy hang, és egy nő (Nagy Éva) tör előre: "Csináljunk akkor színházat mi!" És csinálnak.
  Így indul a Prospero Színkör E mozgó zűrzavarban című darabja, amely rendhagyóbb, kísérletező produkciónak számít, a társulat saját ötleteiből készült. Improvizációkra épül, zenei és versrészletek (például Radnóti Miklóstól, Weöres Sándortól, Rakovszky Zsuzsától) felhasználásával, a mozgásszínház elemeit is beépítve. A többször, de másként ismétlődő helyzetekből, jellegzetes hétköznapi szituációk paródiájából, emberi drámák érzékeltetéséből, éles hangulati váltásokból egy egész kerekedik ki az előadás végére, a látszólagos zűrzavarból kibontakozik valami állandóság, ahogy azt talán az élettől is várná az ember.
A Prospero vezetője, Micskó Zoltán  - aki  a többiek ötleteinek teret hagyva irányított  - elmondta: először az általa hozott anyagra próbáltak érzéseket, gondolatokat gyűjteni, megidézni, majd rögtönzéseket csinálni. Ahogy alakult az előadás, úgy hoztak a többiek is ihletforrásként szolgáló műveket. A cél az volt, hogy megmutassák magukat egy személyes produkció révén, amely még akár tovább formálódhat, bővülhet.


 A FESZT közönsége persze más előadásokat is láthatott. Szombaton este fellépett   még az EZIS Színház  egy Örkény-drámával, a Kulcskeresőkkel, amely abszurd és groteszk helyzetek sorozatát vonultatja föl egyetlen térben, egy lakásban. Ahová csak úgy, bárkinek be lehet jutni, mert a háziasszony nem találja a kulcsát, e szituáció pedig számos félreértés és kacagtató jelenet forrása lesz. De persze, a humor mögött ott bújkál a mély dráma. Vendégként aznap egy inárcsi színjátszó csoport zárta a sort, a megyehatáron túlról. 
A nézők a másik két napon láthatták a Szabad Színház  Béla király című történelmi drámáját Szabó Magda írásából, amely aktualitása miatt is érdekes lehet, s a társulat még egy népszerű gyermekelőadással, a Bogárka-landdal is készült, a vasárnap délelőtti matinéra.
Úgyhogy unatkozni nem lehetett, szex, vér és csöcs nélkül sem...

A Prospero Színkör honlapja itt!

A Szabad Színház honlapja itt!

Az EZIS Színház honlapja itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!