Paszomántosan - Egyedülálló zsinórgyártás Bicskén

Bicske - A város egyik legcsúfabb épületegyüttesében szépséges ipari műemléknek számító gépek rejtőznek, amelyeken ügyes kezű asszonyok varázslatos paszományokat szőnek.

Zsohár Melinda

Jó, jó, gyárnak nevezni túlzás ezt a kis manufaktúrát, ahol arany és ezüst  vitézkötések, zsinórok, paszományok, kitüntetés-szalagok, dísz-szegélyek készülnek nyolcvan-százesztendős gépeken, tapasztalt nők keze alatt. Egyébként csak zsinórgyárként emlegetik valóban a bicskeiek a Zsinóripari Szövetkezetet, ami ma is szövetkezet, de itt korántsem a gépszalagon múlik, hogy szép lesz-e a termék, vagy selejtes. Mert például itt működik még lyukkártyával vezérelt automatika, olyanok, mint a hajdani gépzongorák! Csuda látvány! S nem elég, hogy ezt itt élőben látni, de van hozzá lyukkártyalyuggató masina is, díszes, öntöttvas, formatervezett, mert ha a keménypapír kártya végképp megadja magát, akkor itt helyben újat lyuggatnak a tetszetős küllemű régiséggel.


- Budapestről költöztették le a leghangosabb (!) gépeket Bicskére 1976-ban, a Bóza családtól megvásárolt parasztházba. Gyorsan barakképületeket húztak fel mellé, s megindult a zsinórgyártás, amelyet két műszakban végeztünk - foglalja össze a különleges termékek történetét Erdei Viktorné Zsuzsanna telepvezető. Harmincöt éve, a kezdetektől itt dolgozik, ma ő a főnök és a mindenes is.


- Érettségi után szövőnőként kezdtem, aztán könyveltem, adminisztráltam, s végül ma már a gépeket is én javítom - mosolyog  az energikus asszony. A vidámság alaptermészetéből fakad, és soha nem adja fel, teszi hozzá, bár most izgul. Csupán négyen dolgoznak a hideg gépteremben, mert nem futja fűtésre, egy olajkályha ég egy-két órát. A cégnek kevés a megrendelése, a kínaiak olcsóbban hoznak zsinórt, paszományt. De ilyen szépeket nem, az biztos!
- A katonatiszti lakónegyedben a tisztfeleségek kézzel varrtak, s Velencén is a katona asszonyok kaptak munkát e szövetkezetben évtizedeken át - mondja Zsuzsanna, s mutatja a termékeket. Igen, tessenek mesebeli királyi, hercegi, grófi, tábornoki egyenruhák zsinórjait, paszomántjait (népiesen), váll-lapjait, rangjelzéseit elképzelni! De a rendőrkék makkos zsinór sem akármi, s a minap szállítottak e patinás gépteremből arany és ezüst paszományokat pilótáknak! Tavaly 16 ezer rendőrkék makkos zsinórt rendelt a rendőrség, a vámosok arany és ezüst zsinórokat zöld betéttel, s a honvédség is nagyobb tételben több mindent.



De most állnak az állami megrendelések. A budapesti szövetkezeti központban Puskás Csaba elnök kisebb helyre költözik, gyártás már csak Bicskén folyik, hoznak ide két gépet. Csákvári Gyuláné Erzsébet 31 éve itt dolgozik, Erdeiné 35 éve, Herczogh Gyuláné Zsuzsanna 18, Szalókiné Kardos Erzsébet pedig 17 éve. Kisujjukban a szakma. A csúcsidőben harminchatan szőtték-fonták a paszományokat, zsinórokat, most kilenc fő a hivatalos létszám. Erdeiné női megérzése szerint bizakodó. Olyasmit csinálnak itt, amit az országban sehol. Talán szükség lesz rájuk továbbra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!