Napból lesz a meleg víz a gánti óvodában

Gánt - Mintegy 600 ezer forint értékű napkollektor-rendszert szerelt fel Jüllich Ádám cége a helyi óvodában, ám ez csak a kezdet: más is pályázhat a rendszerre.

S. Töttő Rita

Családi kötődések miatt választotta a gánti óvodát a Jüllich Glas Holding Zrt. vezetője, gyermeke ugyanis ebben az intézményben járt óvodába - árulta el csütörtökön Warvasovszky Donát, a cég  Solar  ágazatának  vezetője, miért a vértesaljai kis település óvodája kaphatta meg elsőként a 600 ezer forint értékű napkollektort. A rendszer sokat jelent majd az önkormányzatnak - tette hozzá Spergelné Rádl Ibolya polgármester, ugyanis segítségével  állítják elő mostantól a meleg vizet a gánti óvodában.  Évente mintegy 200 ezer forinttal kerül így kevesebbe az óvoda rezsije - számolta ki a polgármester.
A jelenleg 20 kisgyermek második otthonául szolgáló intézményt 1560 kWh/év teljesítményű kollektorokkal szerelték  fel, így a  jövőben környezetbarát módon, napenergia felhasználásával állítják elő a melegvizet.
- A gyerekek gyakran mosnak kezet, de a konyhán is sok meleg vizet használnak, ezért kifejezetten sokan jelent számunkra ez a felajánlás, nem is beszélve arról, hogy az intézmény egyébként is törekszik a zöld gondolkodás kialakítására - sorolta Spergelné, milyen területeken hasznosítják majd a napból kinyert energiát.
Az ünnepségen Warvasovszky Donát bejelentette, hogy a gánti kezdeményezés kedvező fogadtatását látva a vállalat vezetése további oktatási intézmények számára is lehetőséget kíván biztosítani hasonló rendszerek elnyerésére. Erre a célra a a cég rövidesen pályázatot ír ki Fejér megye kistelepüléseinek óvodái számára, amelynek keretében használati meleg víz előállítására alkalmas napkollektorok beszerzéséért és telepítéséért versenghetnek az intézmények és növendékeik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!