Helyzetbe hozták Ödönt...

Ödön nagyon titokzatos figura, talán épp ezért ihlette meg Arany Zoltánt, alias Goldot is, aki tíz éve készít rövidfilmeket, mindamellett, hogy tetovál, fotókat készít, fest, grafikákat és installációkat alkot. Mikor, mivel tudja legjobban kifejezni azt, ami belülről feszíti, amit üzenni akar. De ki az az Ödön?

S. Töttő Rita

Egy vastelepen "találkozott" vele Gold - mert mindenki így ismeri a megyeszékhely művészét -, és készített róla egy tízperces filmet. Amellyel az idei, 58. Országos Függetlenfilm Fesztiválon animációs különdíjat nyert. Eddigi kisfilmjeiből már sejteni lehetett azonban, hogy Ödön nem egy konkrét személy, ugyanis előző alkotásaiban sem jelent meg még ember (kivéve a Ródmúvit), hovatovább emberi hang is csak egyszer. De ne feszítsük tovább a húrt: Ödön kérem szépen, egy fogaskerék, akinek élete gyanúsan és mint kiderült, nem véletlenül,  hasonlít a ma élő emberéhez.
A fogaskerék életútja, annak születésétől egy zárt rendszerbe történő betagozódásáig tart, és az útkeresésről, beilleszkedésről, a hasonló fogaskerék-társak megtalálásáról  szól, sok-sok érdekes pillanattal, játékossággal. Nem volt annyira direkt a párhuzam a ma élő ember társadalmi beilleszkedési kényszere és Ödön próbálkozásai között, vallja be az alkotó, ennek ellenére nyilvánvalóan nem volt véletlen, s talán a művész saját tapasztalatairól, megpróbáltatásairól is szól. Eddigi kisfilmjeit super8-as kamerával készítette, ám most egy új technikát alkalmazott - de nem csupán kísérletezési kedvből, hanem mert a technika ördöge egyszer már próbára tette őt, amikor felvételei kámforrá váltak egy film befejezése után. Így inkább maradt a jó öreg fényképezőgépnél, amellyel úgynevezett stop motion technikával készített mozgófilmet. Magyarán minden egyes képkockát megfotózott, s azokból illesztette össze a folyamatot. Ezért hát az animációs különdíj. Ödön sorsát a most pénteken és szombaton megrendezett VIII. Fehérvászon Függetlenfilm Fesztiválon nézheti meg a filmfogyasztó, ám nem árt tudni, hogy a főhős életét csak a róla készített installációval egyetemben érthetjük meg. Az egyikben ugyanis ott kattog vidáman a rendszerben, a másikból viszont hiányzik Ödön. Így hát a kérdés továbbra is nyitott: sikerült neki a beilleszkedés vagy sem? Januárban, a Pelikán terem kiállítótermében ez is kiderül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!