Emlékkövet avattak

Pázmánd - Egy pesti srác; Onestyák László. Pázmánd, 1938. július 28., kivégezték 1958. november 22. Ez áll az emlékkövön.

Szabó Zoltán

Kedd este avatták a  település   történelmi emlékparkjában    a pázmándi születésű  Onestyák László, 1956-os mártír emlékkövét.  Az 1938-ban   született fiatalember  már az októberi harcok  kezdetén  csatlakozott Wágner István   fegyveres csoportjához, velük vett részt a szovjet csapatok    elleni harcban.   November 6-áig folytatta az akkor már kilátástalanná váló  küzdelmet.     1957.  április 26-án letartóztatták, a legsúlyosabb büntetést kapta. A kegyelmi kérvényt elutasították, és 1958. november 22-én kivégezték.
Az avatáson, majd a    megemlékezésen ott volt és beszédet mondott Wittner Mária országgyűlési képviselő,   1956-os halálraítélt és  Tessely  Zoltán, a  körzet parlamenti képviselője.   A történelmi emlékpark megálmodója vitéz  Hajdú Szabolcs  elmondta:   most, az ötödik emlékkő leleplezésével vált teljessé a történelmi emlékpark, középen az országzászlóval. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!