Az utca rendszerváltása: nem kerülne pénzünkbe, hogy búcsút mondjunk Leninnek

Nagylók, Perkáta - Ma több, mint ezer olyan közterület van Magyarországon, amely a kommunista diktatúra valamelyik ideológusának, vagy akár irányítójának nevét viseli. Pedig mintha húsz éve megtörtént volna a rendszerváltás.

Tihanyi Tamás

 A múltból - néha csak egyszerűen megszokásból - ottmaradt közterületnevek jövő nyártól végleg eltűnhetnek, ha a parlament megszavazza a helyi önkormányzatokról szóló törvény azon módosítását, miszerint fel kell számolni a totalitárius kommunista rendszerre utaló elnevezéseket. A fideszes Csöbör Katalin, Németh Zoltán, Sági István, Vantara Gyula és a kereszténydemokrata Stágel Bence által benyújtott módosító indítvány szerint az utcanév-változások illetékmentesek lennének, azaz így gyakorlatilag ingyenes lenne a névváltozás miatt szükséges személyi igazolványok  és lakcímkártyák, vagy éppen a céges papírok cseréje.

Egy internetes honlap kifejezetten ezeknek a maradványneveknek az összegyűjtését tűzte ki célul. Az ő adataik szerint megyénkben is legalább húsz ilyen utcanévvel találkozhatunk, mi ennél sokkal többről tudunk.  Rácalmáson van például Népfront utca, Alsószentivánon Tanácsköztársaság tér, Ráckeresztúron Lenin utca, Sárosdon Rajk László utca, Perkátán Marx utca, Nagylókon pedig Vörös Csillag utca.
- 2005-ben, amikor szóba került a régi utcanévtáblák lecserélése, és az új utcaelőjelző táblák elkészítése, megkérdeztük az érintett utcákban lakókat, mi legyen az előző, kommunista rendszerhez köthető nevekkel. A lakók azt mondták, ne cseréljük le ezeket, mert túl nagy költség lenne számukra a személyi igazolványok és egyéb okmányok váltása, nem beszélve arról, hogy a rokonok évtizedek óta ezt a címet ismerik és a hivatalos helyeken is ezen a címen vannak nyilvántartva. A közüzemi szolgáltatók esetében pedig külön tortúra lenne az új cím bejegyzése, ami sok helyen új szerződésnek is minősülne - mondja Tóth József nagylóki polgármester, aki végigkísér minket a településen. Az úgynevezett szilfai részen (aminek a neve az egykori Szilfa-majorból eredeztethető) több előző rendszert felidéző névvel is találkozhatunk: a hat évvel ezelőtt elkészült utcaelőjelző táblákon jól megfér egymással a Vörös Október az Úttörő utcával. De találkozhatunk a bolgár kommunizmus nagy alakjának, Dimitrovnak a nevével is, mint ahogy Sallai Imre utca is van a településen.
- Ha a névváltozás nem kerül pénzbe, véleményem szerint a lakók sem ellenzik majd ezt, bár ne felejtsük el, hogy a szilfai részen nagyon sok idős ember él, akik az elmúlt öt évtizedben igencsak megszokták már a saját utcájuk nevét - tette hozzá a nagylóki polgármester, aki szerint a legtöbben ma már nem kapcsolják össze a diktatúrát ezekkel a nevekkel, egyszerűen csak utcanévként tekintenek rájuk.
Meglátogattuk ebben az  ügyben járva Perkátát is. 
- Úgy tervezzük, a jövő év elején mindenképpen napirendjére tűzi az önkormányzat a régi rendszerből ránk maradt utcanévtáblák megváltoztatását - mondta el kérdésünkre Somogyi Balázs polgármester. Perkátán bizony valóban sok ilyen van:  a településvezető szerint legalább tíz-tizenkét utca elnevezése lehet érintett a vátozásban. Lenin, Fürst Sándor, Ságvári Endre, Marx és Engels, Rajk László és  Rózsa Ferenc emléke hirdeti ilyen módon  az eszmét Perkátán. De van például Tanácsköztársaság   és Május 1 utca, bár ez utóbbi (is) nyilván lehet vita tárgya.
- Először 1990-ben, közvetlenül a rendszerváltás után adódott volna  lehetősége a változtatásra az önkormányzatnak, majd utoljára 2005-ben született ilyen javaslat, de az nem ment át a közgyűlésen - folytatta Somogyi Balázs. - Mi volt az indok arra, hogy tovább toljuk magunk előtt ezt a problémát? Talán a helyi politikai élet nyugalmának megőrzése,  és persze mindig adódtak fontosabbnak ítélt,  elintézésre váró ügyek. De ezzel az új törvényjavaslattal egyetértek, és ha zöld utat kap a kezdeményezés, mi is megtesszük a szükséges intézkedéseket. Fontos, hogy  a törvényjavaslat nem hárít plusz terheket a lakosságra és a helyi vállalkozókra, korábban ez  utóbbi félelem is oka lehetett a halogatásnak.
Természetesen már vannak elképzelések arról, miként változtassák meg a kommunista ideológiát hirdető utcaneveket. Elsősorban a régi, világháború előtti  elnevezést állítanák vissza, a perkátai Rajk László utca egykor  például Mátyás király nevét viselte: józan ésszel aligha lehet ez ellen bárkinek kifogása. De utcát kapna a híres perkátai Győry-család, valamint a három (erdélyi, francia és kínai)  testvértelepülés is.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!