Arany lábnyom Puskás Öcsitől - a legendás labdarúgóra emlékeztek

Bicske - Gyönyörűen felújították a Csokonai iskola tornatermét, ahol az átadón Puskás Ferenc emlékére gyermek futballtornát is rendeztek, s kiállították az "Arany lábnyomát" is.

Matók János

Csütörtökön volt  öt éve annak, hogy elhunyt Puskás Ferenc, a világhírű, legendás magyar futballista, akinek az emlékére a budapesti Szent István Bazilikában Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentmisét celebrált, majd elhangzott Mozart Requiemje. A Száguldó Őrnagyra a nevét viselő felcsúti akadémia szakmai vezetése és öt korosztályos csapata is a helyszínen emlékezett. Az U15-ös csapat még kora délután a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola által rendezett Puskás emléktornán vett részt, a Bicske TC, a helyi Szent László Általános Iskola és a rendező Csokonai iskola csapataival együtt. A tornát végül az akadémisták nyerték meg a BTC - a döntőben 4-0 lett az eredmény -, a Csokonai és a Szent László csapatai előtt.
Ám nem csak az emléktorna miatt volt nevezetes Bicske életében csütörtök: ekkor adták át a Csokonai iskola tornatermének a megújult - szaknyelven szólva pontrugalmas -, minden igényt kielégítő  burkolatát, a terem korszerűsített légfűtését és a felújított öltözőket. Mindezeket a nemzeti színű szalag átvágása után - az első osztályos Szamir Maja és a nyolcadikos Piros Erik közreműködésével -,  Tessely Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő,  Bondar Klára jegyző, Bárányos József iskolaigazgató, Baranya József helyi vállalkozó, kivitelező, valamint a Puskás Akadémiát képviselő Szilágyi László jelenlétében vehették birtokukba a gyerkek, és a torna résztvevői. 

Ahogy az Tessely Zoltántól a rövid megnyitójában elhangzott: a Csokonai iskolára a tavalyi és az idei évben összesen 55 millió forint körüli összeget  - a jelenlegi közel 14 millió volt, ebből 2 millió 786 ezer az önerő, a többi pedig támogatás - fordított az önkormányzat: felújították a teljes tetőszerkezetet, az iskola épületét, biztonsági kamerarendszert és játszóteret alakítottak ki,  pályázat keretén belül megújult a tanintézmény számítástechnikai gépparkja, s az annak helyet adó tanterem is.
- Azért dolgozunk, hogy a városban a gyerekeknek és a felnőtteknek  is egyre jobb feltételeket biztosítsunk. Hiszen ez a tornaterem a városban a legnagyobb, így a különböző sportegyesületek is használhatják - mondta Tessely.     


- A terem korábban több helyen - küzdőtér, öltözők, folyosók - beázott, s ez jelentős nehézséget okozott az oktatásban, hiszen gyakran fordult elő balesetveszély. A fűtés és a szellőzés sem működött megfelelően, főleg a téli hónapokban fáztak a gyerekek, de ennek most vége. Mindannyian nagyon örülünk a felújításnak, mert a gyerekek, s az itt sportolók újra egészséges környezetben mozoghatnak. Így már valóban minőségi munkát lehet végezni az órákon, és az edzéseken. Reméljük, hogy ez tevékenyen hozzájárul Bicske sportjának a felemelkedéséhez  - mondta őszinte örömmel Szolnokiné Katona Magdolna, az iskola testnevelőtanára.
Visszatérve a Puskás emléktornára, ezzel kapcsolatban Szilágyi László kijelentette: - Talán nem véletlen ez a pillanat, a nap, Puskás Öcsi bácsi halálának ötödik évfordulója, amikor  jelképes üzenetnek is felfoghatjuk  a terem átadását.
A felcsúti akadémia külön is ünnepélyessé tette a felújított tornaterem avatását: a Száguldó Őrnagy hazakerült, a  Felcsúton őrzött hagyatékának az egyik becses kincsét, a Golden Foot - Arany Lábnyom  díjat a nagy nyilvánosság előtt először a Csokonai  Általános Iskolában állították ki, a torna ideje alatt. Nem véletlen, hogy a Puskás  jobb lábának színarany lenyomata  mellett díszőrséget álló diákok,  Németh Bence, Glück Péter  és Sáfár Szimonetta büszkék voltak, és nagyon komolyan vették a feladatukat. Ők közel kerültek Puskás szellemiségéhez..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!