Alcoa FKC-Üsküdar BSK: tizenkét gólos előny a fehérváriaknál (galériával frissítve)

Székesfehérvár - A női kézilabda Kupagyőztesek Európa Kupájának a 3. fordulójában, az első mérkőzésen az Alcoa FKC 35-23-ra győzött a török Üsküdar BSK ellen.

Matók János

Alcoa FKC - Üsküdar (török) 35-23 (16-13)

gyon készült az Alcoa FKC a török Üsküdar BSK elleni Kupagyőztesek Európa Kupája mérkőzésre, a fehérváriak egyértelműen a továbbjutást tűzték ki célul. Ennek a záloga pedig az volt, hogy a lehető legnagyobb arányú győzelmet arassák a szombat esti "odavágón".



A találkozó előtt Mihály Attila, az Alcoa FKC vezetőedzője elmondta, hogy igyekeznek tanulni azokból a hibákból, amelyeket a legutóbbi  két mérkőzésen, a Békéscsaba elleni bajnokin és a Veszprém elleni Magyar Kupa találkozón elkövettek. Ahogy azt a szakvezető kijelentette: egymásért is küzdeniük kell a lányoknak a pályán, egymást segítve kell harcolniuk a pályán, és sokkal nagyobb összpontosításra van szükség a védekezésben és a támadásokban egyaránt. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy egy nemzetközi találkozónak egészen más a hangulata, úgymond a fílingje, s ez feldobja a játékosait. Kérdésünkre, miszerint mekkora előny szügségeltetik a visszavágóra, hogy ne forogjon veszélyben a továbbjutás, Mihály egyszerűen válaszolt: a lehető legnagyobb gólkülönbséggel kellene nyerni. Szám szerint? - hangzott a kérdés, erre az volt a válasza, hogy ha tíz góllal nyer a csapat, azzal már elégedett lenne. Ugyan nem becsülik le a török csapatot, sőt tisztelik, hiszen az utóbbi években nagyon sokat fejlődött, ám meglátása szerint a magyar női kézilabda azért sokkal jobb színvonalat, tudást képvisel. Aztán az FKC vezetőedzője a végére hagyta a rossz hírt: Ana Niksics, a fehérváriak horvát válogatott jobbszélsője egész héten lázas volt, kedden a Veszprém ellen is így játszott, s miután a KEK-találkozó előtt is felszökött a hőmérő higanyszála, a kispadra ugyan leül, de csak végszükség esetén lép majd pályára. Így a kezdőcsapatban a saját nevelésű Lelkes Noémi kapott lehetőséget a játékra. 

A találkozó első gólját az FKC - SZIKORA - Lelkes 1, HORVÁTH 6, Nikcsevics 2, TILINGER 10/7, TRISCSUK 4, Becséri 3, csere: Trimmel (kapus), Bízik 2, NIKSICS 4, Németh K. 1, Rádl, Németh N. 2 - szerezte Tilinger hétméteresével, majd percek múltán már a vendégek vezettek 4-2-re, s ez némi hidegzuhany volt. Nem is a válogatott, az Üsküdar legjobbja, Yeliz Yilmaz, hanem a balszélső Sahin villogott inkább. Ekkor még nehéz volt elhinni, hogy a fehérváriak elérik a hőn áhított 10 gólos különbséget a mérkőzés végére. Bár Lelkes megdobta az első gólját, Mihály Attila aztán mégis bevetette Ana Niksicset, s ez később nyerő húzásnak bizonyult. Ettől függetlenül csikorgott a hazaiak gépezete, hiszen az első félidő végén csak három góllal, 16-13-ra vezettek, s ez még messze volt a tíztől. Szünet után viszont egy egészen más szellemű hazai csapat kezdte a játékot, hiszen a 35. percben Becséri góljával már 21-14 állt az eredményjelzőn. Ezekben a percekben a törökök rendre kiállítást érően szabálytalankodtak, s ezt ki is használták a fehérváriak, Tilinger magabiztosan értékesítette a hétmétereseket. A távolodásban persze Szikora is főszerepet játszott, szinte megbabonázta az Üsküdar játékosait, de Trimmelt is dicsérhetjük, hiszen amikor először beállt egy hétméteres erejéig, hárította is Sahin lövését. A törökök ugyan mindent megpróbáltak, egyébként jobban játszottak a vártnál, de az FKC fokozatosan elhúzott, így az 53. percben sikerült tíz gólosra növelni az előnyt, 31-21. Az már csak hab a tortán, hogy a lányok ezt még kettővel megfejelték, s végül 35-23-ra győztek. Visszavágó jövő vasárnap, s bár nem ígérkezik könnyűnek az a meccs, de ekkora előny elég kell, hogy legyen a továbbjutáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!