A Füri családhoz került a 150. ezredik Széchenyi-kártya

Székesfehérvár - A 150 ezredik Széchenyi Kártyát ismét átadták a Füri családi vállalkozásnak, miután Orbán Viktor a Parlamentben már átnyújtotta azt. Hazai pályán is ünnepeltek.

Zsohár Melinda

A Füri Tésztaipari Kft. családi vállalkozásként indult még az 1980-as évek közepén, s mára Székesfehérvár és az ország egyik sikeres élelmiszeripari vállalkozása lett. A működéshez megigényelt hitelt jelentő Széchenyi-kártyát a családfő-tulajdonosnak adta át a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, gesztust gyakorolván a honi teljesítményért, s méltatván a Széchenyi Kártya Programot. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Fejér megyei szervezete, valamint a program bonyolítója, a KA-VOSZ Zrt. helyben is ünnepséget tartott a Gazdaság Házában.
- A gazdasági nehézségek ellenére valóban sikertörténetről beszélhetünk - köszöntötte a megjelenteket Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke. - A Széchenyi-kártya túlélte az elmúlt tíz évet, megmaradt a neve, szellemisége, botrány, gyanú nem árnyékolta be, s gazdasági jelentősége sem csökkent a kis-,  közép- és mikrovállalkozások körében - hangsúlyozta. Javasolta, hogy a határon túli magyarságnak is tegyék lehetővé e konstrukció kialakítását, s nevezzék  azt Wekerle Kártyának!



Parragh László MKIK-elnök emlékeztetett rá: a 2008. őszén berobbant világválság különös erővel sújtott hazánkra, a magyar hitelállomány mintegy negyede eltűnt. Kicsi a piac, alig van hitel, de vállalkozni kell, élni kell, fogalmazott érzelmektől sem mentesen az országos elnök, s a Széchenyi-kártya pozitívumait és lehetőségeit taglalta.
Krisán László, a  KA-VOSZ Zrt. nevében az új kör belépési lehetőségét emelte ki: mostantól az agrárvállalkozások is igényelhetik a kártyát, megszületett az Agrár Széchenyi Kártya Program. A Fejér megyei gazdák és őstermelők közül többen benyújtották igényüket, ám a banki elbírálás fázisában tartanak a pályázatok. Az agrártámogatások rendszere másként működik, s szezonális jellege miatt nagyobb kockázatú. A kereskedelem, az ipar és a szolgáltatás területén bevált Széchenyi-kártyához az agráriumban is nagy reményeket fűznek, mondta. Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár a rossz hírek (gázolaj-ár, romló forint) ellenére az új Munka Törvénykönyvet várja. Tóth László, az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgató-helyettese szerint a termelő szféra és az élőmunka-igényes ágazatok számíthatnak pozitív elbírálásra.
A jubileumi kártyákat Horváth Dezső, Udvardi Ferenc, Wilmek Tibor és Rössler István, valamint Szabó Zoltán ésVarga Lajos vették át  vállalkozásaik nevében. A 150 ezredik kártya tulajdonosát, a Füri Kft-t Füri János és kisebbik lánya, Füri Anikó képviselte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!