Szőlőhegyi összefogás a Szent Vendel szoborért

Pázmánd - Szent Vendel háromszáz éves szobrának restaurálása a Szőlőhegyi Baráti Társaság tagjainak jóvoltából valósult meg Pázmándon, ahol igazi ünnepély kerekedett.

Házi Péter

A pázmándi szőlőhegy az 1600-as évek végén a jezsuiták birtokában volt, ők állították fel Szent Vendel tiszteletére a szentéletű férfit ábrázoló szobrot. Kétszáz éven át vigyázta a Pázmándot körülölelő dombokat Szent Vendel tekintete, mígnem a második világháborúban egy légnyomás le nem döntötte a lábáról - meséli Lazarovics János és Csurgó Imre, a Szölőhegyi Baráti Társaság két oszlopos tagja annak a szobornak az előéletét, amelyet most szombaton újra felállítottak a hegyen. (A beszélgetés közben más is hozzászól a történtekhez: van, aki úgy tudja, hogy a szobor valójában azért rongálódott meg, mert  a II. világháborúban céltáblának használták...)  Mindenesetre a szobor bebetonozva vészelte át az elmúlt ötven évet, s amikor Richter Ferenc kőfaragó mester nekiállt a restaurálásának, nem kevesebb nehézséggel kellett megküzdenie, minthogy fejet és kezet is kellett készítenie, hogy a szobor újra elnyerje régi külsejét: - Mivel korabeli fotónk nem volt, így a szobron lévő stílusjegyek alapján kellett megálmodnom, hogyan is nézzen ki Szent Vendel. A pásztorbot például először sehogyan sem illett a kezébe, aztán megtaláltam azt a kéztartást, ahogyan annak idején foghatta a botot - elevenítette fel a munkafolyamatot még a felavatást megelőzően a kőfaragó mester.


A már említett Csurgó Imre verset is írt a jeles nap alkalmából, amiből hadd idézzünk egy részletet: "Szent Vendel napján behajtják mezőről a gulyát  /Táncolnak, mulatoznak, közben ápolják a hagyományt / Fogyasztják a szőlőjüknek borát.  / Poharát mindenki fenékig issza / Pázmándi ember vágyik ide vissza / Télen a gulya és a Bodri kutya mélyen pihen / Éberen várja, hogy a mező újra üde zöld legyen..."
- Ezen a területen korábban nagy összevisszaság volt, de a polgármesteri hivatal segítségével rendet tettünk, így került méltó helyre a szobor. Lehet, hogy ez lesz a szőlőhegy új központja  -bizakodik  Lazarovics János, aki azt is elárulja, a baráti társaság tervez még közös értékmentő akciókat. Megtalálták például a közeli kálváriasorhoz kapcsolódó, egykori Mária-szobrot is, ami betemetve pihen valahol a környéken. A helyét  még nem árulják el, nehogy valakinek nagyon megtetsszen. Hamarosan ezt is szeretnék helyreállítani.
A Szent Vendel-szobrot  Virányiné Reichenbach Mónika polgármester avatta fel, és Tallér Krisztián esperes atya szentelte meg. A polgármester beszédében köszönetét fejezte ki a kezdeményezés kitalálóinak, és azt kívánta, hasonló összefogással valósítsák meg további ötleteiket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!