Nem mehetett sehova a fegyvergyűjtő

Bodajk - Az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett megemlékezésre várták szombaton azt az ágyút, amely ott lehetett a harcok sűrűjében. Akik várták, nagyot csalódtak.

Tihanyi Tamás

Fülöp Attila az ágyúval, amelyre nagyon sokan kíváncsiak lettek volna Csókakőn is. Hadi eszközei tíz éve ott vannak az ünnepeken (Fotó: Gregority Antal)

Ünnepi mellékletünkben mutattuk be azt a löveget, amely ellenforradalmi anyagként szerepelt a honvédség leltárában, s néhány napja Fülöp Attila gyűjteményét gazdagítja Bodajkon. A tevékenységéért korábban polgármesteri elismerésben részesült szakember riportunk készítésekor büszkén mesélte: meghívták Csókakőre, hogy ott legyen a megemlékezéseken. Aztán kiderült, hiába készült, hiába mentek nagyon sokan csak ezért a településre, szabadságharcunk tárgyi emlékét nem láthatták az érdeklődők. Mi történt?
- Szombaton 17 órakor kezdődött az esemény, én 15 órakor indultam volna a páncélozott harcjárművel, és az ágyúval - idézte fel Fülöp Attila. - Sok fiatal akart elkísérni korhű öltözékben, ballonkabátban, svájci sapkában, karszalagosan. De nem lett az egészből semmi. Pedig legalább tíz éve járom a falunapokat, s mindig nagy érdeklődés mellett veszek részt az eseményeken. Soha nem volt ezzel semmilyen gond, még a Honvédség és Társadalom Baráti Kör is meghívott bemutatóra. Aztán indulásom előtt észre kellett vennem, hogy feltűnően sok a rendőr az utcában. Nem értettem a dolgot, ezért odamentem egyikükhöz, s kértem, kísérjenek át a közelben lévő Csókakőre, s bár a rendőr nagyon jóindulatúnak tűnt, azt válaszolta, szabálytalan lenne, nem tehet semmit.
Fülöp Attila 2004-ig mindig megkapta az ideiglenes rendszámot, ám akkor megváltoztak a jogszabályok, azóta - például a méhészekkel vagy a mutatványosokkal ellentétben - elvben nem mehet fel a harcjárművel az útra. Ezért amikor lehetett, trélerre rakta a technikát de ez hosszú távon drága mulatság, és nem jelenthetett megoldást. Valahogyan pedig mozognia kell, ha eleget kíván tenni a felkéréseknek.
- Hivatalosan kértem Fülöp Attilát arra, hogy legyen ott rendezvényünkön, mert addig is már nagyon sok helyen járt a megyében, s szerettem volna, ha megtisztel minket  - mondta Fűrész György polgármester, aki Söréden látta a harcjárművet először. - Várták őt a helybéliek, még a helyi rendőrök gyerekei is, érkeztek vendégek Luxemburgból, és elhívtunk olyan ötvenhatosokat, akik harcoltak a Corvin-közben annak idején. Nem akartunk mi forradalmat csinálni, csak egy szép és méltó megemlékezést. Mitől vált ez olyan veszélyessé hirtelen, azt én nem tudom...
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika kérdésünkre az alábbi tájékoztatást adta a történtekkel kapcsolatban: "...a bodajki gyűjtő sem a Móri Rendőrkapitányságot, sem a körzeti megbízottat azzal kapcsolatban nem kereste meg, hogy egy korabeli ágyú és egy páncélozott harci jármű Csókakőre való átszállítását szeretné lebonyolítani az 56-os megemlékezésre. A Bodajkon élő gyűjtő a bodajki körzeti megbízottól mindössze annyit kérdezett, hogy rendszám, illetve műszaki vizsga hiányában közlekedhet-e a gépjármű közúton. Erre adta azt a választ a KMB-s, hogy nem."

A szabálytalanság és csapdahelyzet

De akkor mégis mi legyen ilyen esetben? Érdemes ragaszkodni a tiltáshoz, vagy inkább meg kellene próbálni megoldást találni? Attól félek, a legális és elismert gyűjtőkre is rossz fényt vet a közelmúltban történt néhány rendőrségi razzia, vagy éppen Brad Pitt filmes géppisztolyainak ügye. Félek, a hatóságok is hajlamosak lesznek a látványpolitizálásra, arra, hogy elverjék a port azon, akin lehet, hogy álsikert mutassanak fel, hiszen a fegyverekkel kapcsolatos hírek mindig a címoldalra kerülnek a sajtóban.  Pedig tény: a bűncselekmények 95 százalékát illegális, láthatatlan  fegyverekkel követik el, nem pedig muzeális, hatástalanított eszközökkel.  Amelyek jó helyen vannak egy elismert gyűjtő-szakértőnél.          

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!