Gyerekhalál az Aquaworldben - Elkezdődött a per

Megkezdődött az újpesti bíróságon az Aquaworld élményfürdőben 2009 júliusában történt halálos baleset ügyében indult büntetőper; az ügyészség három embert vádol foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével amiatt, hogy egy rosszul rögzített aknafedél következtében meghalt egy 9 éves fiú, akit beszívott a hullámkeltésre szolgáló szivattyú. A keddi tárgyaláson a vádlottak vitatták felelősségüket.

MTI

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott vízgépészként, a másodrendű vezető uszodamesterként, a harmadrendű műszaki igazgatóként dolgozott a komplexumban.
A vádirat rögzíti: a kivitelezés során az eredeti tervtől eltérően valósították meg a szörfmedencéhez tartozó gépészeti teret felülről záró aknafedél rögzítését. A zárszerkezet szakszerűtlen kialakítása miatt kisebb felületen volt rögzíthető az aknafedél a tartó kerethez, a négy zár így kevésbé volt ellenálló a víz forgatása során keletkező nyomásnak.
A halálos balesetet megelőző napokban a szörfmedence gépészeti terét záró aknafedélről a keletkező nyomás miatt két zárszerkezet letört. Az egyik uszodamester észlelte a hibát és értesítette a vízgépészt, aki megvizsgálta a hibás aknafedelet. A vádlott - tévesen - úgy ítélte meg, hogy az aknafedél a megmaradt két zárral is biztonságosan rögzíthető, és kérte az uszodamestert, ha ismét mozogni kezd a fedél, a szörfmedencét állítsák le, és jelezzék neki a hibát.
A vezető uszodamesternek kétszer is jelezték az animátorok a hibát. Ő ugyan közölte, hogy a hiba elhárítása folyamatban van, ténylegesen azonban nem intézkedett a probléma azonnali elhárítása, illetve a szörfmedence üzemeltetésének felfüggesztése iránt.
A műszaki igazgatót ugyancsak azzal vádolják, hogy bár a vízgépész jelezte neki a hibát, nem intézkedett sem a javításról, sem a medence lezárásáról.
A kisfiú 2009. július 23-án a szörfmedence járófelületén lévő aknafedélen állt, amikor a víztömeg indulásakor kialakuló nyomás hatására a rosszul rögzített aknafedél elmozdult és a sértett az aknafedéllel együtt a gépészeti térbe zuhant. A nagy sebességgel áramló víz a gyereket elsodorta, majd a hullámkeltésre szolgáló nagy teljesítményű szivattyú beszívta, s ennek következtében életét vesztette.
 A keddi tárgyaláson a vádlottak vitatták felelősségüket. A per februárban 9-én, tanúk meghallgatásával folytatódik.

A kisfiú dunaújvárosi illetőségű volt, a tragédiáról ide kattintva olvashatnak bővebben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!