Fiúk a csúcson - siker a nemzetközi World Skills versenyen

Székesfehérvár - Ismét megrendezték a szakmák egyik legrangosabb nemzetközi versenyét, a World Skillst. Két, Székesfehérváron végzett fiatalember bizonyított szakmájában.

Fejér Megyei Hírlap

Ezúttal Londonban fogadták közel ötven szakma tehetséges fiataljait, közöttük két, Székesfehérváron végzett szakembert is. A megmérettetésnek idén London, két év múlva Lipcse ad majd otthont. A nemzetközi versenyen idén a 15. helyezést érte el Hintenberger Máté fodrász, valamint Varga Máté kozmetikus, akik az Országos Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával szerepeltek a megmérettetésen, miután hazánkban a legjobbakat is legyőzték a válogató versenyek során. A két fiatal idén nyáron végzett az Aranykéz Szakközépiskolában - tudatta büszkén Kárpátiné Frank Éva, az iskola igazgatója. A két fiú csendes és szorgalmas, ám igen kreatív is, ez vezethette őket a nemzetközi sikerekig, ami egyébként ezekben a szakmákban az eddigi legjobb magyar eredmény.

- Elméleti és gyakorlati képzést is biztosítunk azok számára, akik a szakközépiskolát választják, majd további egy év alatt szakmát is szerezhetnek. Nem csak a gyakorlati képzésre, de például a szakmai nyelv elsajátítására is figyelünk, ráadásul azt akár németül is tanulhatják a hallgatók - tájékoztatott az igazgató, akitől megtudtuk, nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre. - A fodrászok, kozmetikusok az utcára dolgoznak, nyitott tanműhelyünkben nem csak szakmai tapasztalataikat bizonyíthatják, de azt is megtudhatják, milyen a vevők meghódítása, vagy akár a pénztárgép kezelése, számla adása. Már itt vendégkört alakíthatnak ki maguknak, ami azért fontos, mert a szakmák telítettek, azok boldogulnak a későbbiekben is, akik bátrak, rugalmasak és persze kreatívak szakmájukban.

Hinterberger Máté az intézmény hallgatója volt, míg Varga Máté kozmetikus érettségi után a szakmai képzésre érkezett az iskolába Veszprém megyéből. De nem ő az egyetlen, az intézmény hallgatóinak 80 százaléka vidéki tanuló, akik abban bíznak, hogy a képzés után szülővárosukba visszatérve nyitnak fodrász-, vagy épp kozmetikus műhelyt. Varga Máté azonban másként gondolkodik, napjait kitöltik a versenyek, az ország egészét bejárta már, mindenütt nyert versenyt Nyíregyházától Pécsig.

Magdáné Salga Nikolett szakoktató kísérte a fiatalembereket Londonba, ahol más-más feladat várt rájuk. A fodrász egy babafejen három különböző hajvágást készített el, majd szabad kategóriában egy női kontyot, egy női szárítást és egy avantgarde férfi hajvágást mutatott be. A kozmetikusok kisorsolt élő modellen dolgoztak, ami jóval nagyobb kihívást jelentett számukra. A feladatok között szerepelt a gyantázás, a sminkelés, a műkörömépítés, és kezeléseket is be kellett mutatni.Varga Mátét Papp Andrea, Hintenberger Mátét Vékonyné Frics Márta fodrász szakoktató készített fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!