A borász és a természet

Székesfehérvár - A megyeszékhelyen működő Páholy Borklub minden hónapban érdekes borászokat mutat be a helyi, környékbeli borok iránt érdeklődőknek, az azokat kedvelőknek. A legutóbbi klubfoglalkozáson Etyekről érkezett a vendég.

Silye Sándor

Az Etyek-budai borvidék a fehérváriak számára kissé különlegesnek tűnik. Itt is van meg nem is, a mienk is meg nem is. A Velencei-tó és a Móri borvidékhez képest messze van, de csak a megyéhez tartozik. Szövényi Áron fiatal borász, Etyekről érkezett. Bár 2008-ban került ki kezei közül az első saját nedűje, a klubban kóstolt 2009-es Sauvignon Blanc bora nagyon jó ízvilágot, nagyszerű harmóniát adott a kóstolójának. Neki is szegeztem a kérdést: mitől különös Etyek, miért állandó az ott termett borok esetében a csak azokra jellemző finomság?

- Meghatároz minket a talaj, annak meszessége, amit néha áldunk, néha szidunk. Nagyon szép savakat, gyümölcsös ízt tud adni a boroknak, ezt próbáljuk mi is a mi borászatunkban érvényre juttatni. Igyekszünk nem csupán reduktív finomságokat előállítani, hanem hordóban érlelteket is.

- A különleges zamatok annak köszönhetők, hogy észnél vannak...?

- Igen, így is lehet fogalmazni. Valóban észnél kell lenni, az idei szüret alkalmával különösen igaz volt ez. Nagy harc volt, hiszen mindent gyorsan és szinte egyszerre kellett leszedni. Általában büszkék vagyunk arra, hogy nálunk a savak nem tűnnek el, mégis sikerült most pinot noirt négyes savval szedni, ami nem nagy dicsőség. Éppen ezért idén fehér pinot noirt készítünk. Bár a mért sav egészen más, mint az ízlelt, nem is érezzük gyengének ezt a fajtát, és ha hordóba kerül tovább javul majd.

- Minek, kinek mekkora a szerepe, ha a természetet és a borászt „megmérjük”?

- A lehetőséget kell meglátni a szőlőben. Ezért 2009-ben fahordóban készítettük a sauvignon blanc-t nagyon jó szőlőből, de egy év múlva nem tettük fahordóba, reduktív eljárással készítettük. Nincsenek sémák, nem szabad aszerint dolgozni, minden év és minden szőlő más, így a borok is.

- Mitől egyéni egy borász, mitől az ön sajátja amit készít?

- A kiinduló pont az, hogy szeretek borászkodni, de ezt tanultam az egyetemen. A visszajelzések azt mutatják, hogy sikerült valami sajátost, egyéni megalkotni. De, hogy ezek mitől valóban csak az enyémek, azt nem tudom megfogalmazni. Hogy mit teszek másként? Sok mindent, de a lényeg az, hogy az ember teljes odaadással nyúl a borokhoz. Sűrűn előfordul, hogy este 10 órakor még lemegyek a pincébe, mert eszembe jutott valami. Az ember az ismereteihez, meg a természethez tegye hozzá önmagát, mindazt, amit belülről jön. Elkötelezettnek kell lenni az embernek a dolgához!

- Együnk, igyunk kicsit. A kedvenc saját borához ajánljon valami finom ételt...

- A 2009-es pinot noir boromra különösen büszke vagyok. Egy évig volt fahordóban, nagyon szép gyümölcsös bor lett. E mellé – mivel meggyes, epres gyümölcsös jellege van – csokoládé szuflé meggy öntettel nagyon jó. Amiről korábban beszélgettünk, a sültekhez készített gyümölcs köretekhez is nagyszerű ez a fajta. Csináltunk már olyat, hogy alexander körtét a 2008-as pinot noirban főztük meg. Jó volt, próbálják ki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!