Szent Orbán vigyázza Orondot

Csákberény - Minden eddiginél többen vettek részt a csákberényi bornapon, ahol felavatták az orondi szőlőhegyet védő Szent Orbán szobrot is.

Házi Péter

A csákberényi bornap nem egy a többi hasonló rendezvény közül: népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a most szombati rendezvényre a Kodolányi János Főiskola külföldről érkezett Erasmusos hallgatói is kilátogattak, sőt megpróbálkoztak a magyaros pörkölt főzésével. A főzőversenyt azért nem ők, hanem Pánczél Judit őzpörköltje nyerte.

A pálinkák versenyében négy párlat kapott maximális pontot: Németh Lajos sárgabarackja, Sáfrán András irsai olivérje, Tápai Attila csabagyöngye pálinkája és Pataki Attila vadcseresznyéje. A zsűri -mivel döntenie kellett - ez utóbbit nevezte meg a legjobbnak. A lekvárfőző verseny népszerűségt mutatja a 87(!) benevezett minta, a legeredményesebb huszár Györgyné lett, aki két kategóriában is első díjat kapott.



A sós sütemények megmérettetésében Novákné Tar Ildikó alkotását találták a legjobbnak. Kiosztották a Csákberény legszebb portája díjat is: Huszár István, Tranker László és Sepsi Olaf büszkélkedhet mostantól e címmel.

Vécsei László polgármester ezen a napon avatta fel az orondi pincesor kezdetét jelző Szent Orbán szobrot, amely Kanalas Sándor erdélyi fafaragó mester alkotása, s amelynek állításában oroszlánrészt vállalt Váli János.

Délután egymást érték a programok a színpadon: a Folkmanusok mellett fellépett az Alba Regia Táncegyüttes is, de kétségkívül az újborok kóstolgatása volt a legnépszerűbb program!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!