Lófogattal és traktorral is versenyeztek a gazdák Sárbogárdon

Sárbogárd - Régen is, ma is az emberen múlt a szántás minősége. Régen azért, mert nem létezett a technika, ma pedig azért, mert igen. A szántóversenyen idén is megmutatták mit tudnak lóval, s mit traktorral!

Zsohár Melinda

Harmadszor rendezték meg Sárbogárdon csaknem félszáz résztvevővel a szántóversenyt, amely az érdeklődők számát tekintve immáron hagyományosnak mondható. Igaz, az elsőt tíz éve rendezték, aztán szünet következett, majd tavaly a Sárbogárdi Gazdák Baráti Köre élesztette újra az arrafelé jófajta földeken az odaillő vetélkedést. Igazuk lett. Tavaly óta megduplázódott a közönségük, híre futott az eseménynek, foglalta össze a történteket Lajtos János ötletgazda és gazdálkodó. A megnyitó beszédet Pluhár István idős gazda tartotta, aki figyelmeztette az ifjabbakat a mai világ veszélyeire, értékválságára. A munka becsülete, a szeretet, a barátság az ellenszere, mégha közhelynek tekintik is számosan ezeket a szavakat, noha megkerülhetetlenek a kapaszkodók keresése közben.


- A régi eszközökkel is a szántóvető emberen múlott, hogy milyen szép az ekevas nyomán a barázda, s ma is rajta múlik. A szerszámát, a talajt kellett és kell ismernie, a gépet is szakértelemmel beállítania, a lovat kímélőn, mégis erejét felhasználva dolgoztatnia – folytatja Lajtos János. A kategóriákat az ekefejek száma alapján határozták meg, így volt kis ágyeke, nagy ágyeke, kis váltva forgató eke és nagy váltva forgató eke „versenyszám”. Mondanunk sem kell, hogy a legnagyobb érdeklődést ma a ritkaságszámba menő lófogatos eke kategóriában induló gazdák váltották ki! A hét indulóból egyikük Zala megyéből érkezett, a többiek helybéliek voltak, s mind két lóval szántottak. A győztesek Raffai József, Herceg László és Bogdán István lettek - őket nagyon megtapsolták. Ekéik is régiek voltak, maguk is többnyire idősebbek, bár már ők is hébe-hóba szántanak apáik, öregapáik módján. Az erdélyi Zetelakáról és Farkaslakáról is neveztek a szántóversenyre, ők „gyalogosan” érkeztek, Sárbogárdon adtak alájuk traktort, megbirkóztak az itteni géppel és feladattal.
A bíráló bizottság megadott szempontok alapján értékelt, nézték a sorok egyenességét, a barázda mélységét a tartandó 22 centiméteren a kiskertnyi terület felszántása alatt. Átfordultak-e a barázdaszeletek, a váltó-forgatóeke nyomán miként fest a fényes-feketén hullámzó termőtalaj - megvan ennek a szigorú értékelési rendje. A start előtt a biztonság kedvéért az Ég pártfogását is kérte Mészáros János plébános, s megáldotta az ekéket, mielőtt azok a földbe mélyedtek volna.

Eredménylista

Lófogatos eke

1. Raffai József 24 pont

2. Herceg László 21 pont

3. Bogdán István 18 pont

„kis” ágyeke

1. Fehérvári István 112 pont

2. Horváth Csaba 96 pont

3. Bakurecz József 83 pont

„nagy” ágyeke

1. Gábris Tibor 94 pont

2. Gődér Árpád 90 pont

3. Szőnyegi és társa 89 pont

„kis” váltvaforgatóeke

1. Barabás János 117

2. Nagy Bálint 112

3. Bártfai Antal 109

„nagy” váltvaforgatóeke

1. Szakács Lajos 115

2. Dala Lajos 113

3. Kovács Róbert 109

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!