Lecsógyár a Várkörúton

Sok kicsi munkaállás - ötszáz helyen -, ahol minden bográcsban lecsót készítenek. Füstfelhő, hömpölygő tömeg egész nap, illatkavalkád - ez mind jellemezte a szombati fehérvári lecsófőző vigasságot.

Kovalcsik Katalin

A Várkörutat végig lezárták, hogy elegendő helye a főzőknek, a Rákóczi úton állt a színpad, és ott készült a város lecsója, mindjárt kétféle variációban. Az egyik  hagyományos, a másik cukkinis változatban.

A délelőtti megnyitón Brájer Éva alpolgármester elmondta, Sipos József 2004-ben szervezte meg az első lecsófesztivált, amely azóta egyre jobban kinőtte magát, az idei évben már elfoglalt egy  egész utcát, vendégcsalogató. A főzők közt cégek, de inkább magánemberek, baráti társaságok készültek egyrészt arra, hogy versenybe szálljanak, másrészt több olyan csapat is tüzet gyújtott, melynek tagjai a maguk, a család, a barátok öröme költöztek ki bográcsaikkal a fesztiválra.

A főzők mellett a vendégek számát lehetetlen lett volna meghatározni, hiszen volt olyan csapat is, akikhez Budapestről vonatoztak le az ismerősök, a vasútállomáson kerékpárra szálltak, úgy közelítették meg a füstbe burkolózó városközpontot.

A legtöbb csapat, társaság alaposan berendezkedett a vendéglátásra, a lecsó mellett fűszeres, pácolt húsok sültek, babgulyás fogyott villámgyorsan, és volt olyan főző is, aki kétszer  is nekiállt a lecsókészítésnek. Biztos lehetett benne, hogy estig a második adag paprikás-paradicsomos-kolbászos-szalonnás finomság is elfogy.  

A lecsófesztivál mellett a Romkertnél  a kézműves kirakodóvásár  tárgyait is megnézhették, megvehették a fesztiválozók, a sétálók.

Királyi tejesek

Kihirdették a fehérvári lecsófőző vigasság nyerteseit. A legjobb lecsót az Alföldi tejesek készítették, a több tagú csapat együtt örült a lecsókirályságnak. A Sipi kupát a Hajdú-Bihar megyéből, Kabáról érkezett Borbély Vilmos vette át. A estvérváros Schwabisch Gmünd kupájáta Csákvárosn élő, de szíriai származású Mathla George vihette haza, aki négyféle lecsóból kóstoltatta a zsűrit. A harmadik különdíjat a zadariak érdemelték ki. A sörivó verseny győztese  Szalai József lett. A több száz lecsó közül húsz-húsznak az asztalszáma került a sorsolási kupába, ahonnan kihúzták a díjazottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!