Hazaérkezett Bajorföldről Boldog Gizella csontereklyéje (fotóval frissítve)

Székesfehérvár - Szent István városának ajándékozta Boldog Gizella passaui ereklyéjét a Családok Éve alkalmából Wilhelm Schraml megyés püspök.

Kővári Gabriella

Különleges napra virradt az egyházmegye vasárnap. Boldog Gizella-ereklyét ajándékozott a hajdani koronázóvárosnak Spányi Antal megyéspüspök kérésére, a Családok Éve alkalmából  Wilhelm Schraml Passau püspöke a székesegyházban, ünnepi szentmise keretében.
Szent István fejereklyéjét Mária Terézia hozatta vissza Raguzából, Szent Imre ujjának csontereklyéje 1930-ban érkezett haza Aachenből, ma pedig újra "egyesülhetett" a szent család.
- Szent István király, Boldog Gizella királyné és Szent Imre herceg a magyar családok példaképei, akik gyakorta megfordultak Székesfehérváron. Gizella a hiteles keresztény élet hagyományait hozta magával Magyarországra. Nem csak anya és feleség volt, hanem tanúságot is tett a hit szerinti élet szépségeiről, erejéről, annak másokat segítő jóságáról. Bár férje halála után el kellett hagynia az országot, imáiban sokat könyörgött a pogánylázadásoktól, trónviszályoktól szenvedő magyar népért. E kegyelmi évben a magyar szent család ismét találkozhatott városunkban - mondta szentbeszédében a főpásztor. A közös ünnepen  kérték a szent család közbenjárását a keresztény családokért.
A magyar nemzet megerősödése a családokon múlik, legyen bár eltérő a világ irányultsága,  a család a társadalom legfontosabb magja, utalt beszédében Spányi Antal a manapság a válság jeleit mutató, leglényegesebb emberi közösség szerepére.
- A család az élet és a hit iskolája. Itt növekszik a társadalmi felelősség és a szolidaritás, itt dől el, hogy életrevalók, alkotók leszünk-e - emelte ki Wilhelm Schraml püspök. - Nincs a világon még egy olyan hely, mint az otthon, ahol az emberi szívben az egyén egész jövőjének alapja letétetik. A mai világban, a  szilárd családi struktúra válsága ellenére is, mindannyiunknak otthonra, családra van szükségünk.
 Spányi Antal viszonzásul Szent István hermájának porcelánból készült másolatát adományozta Passaunak.
A Gizella-ereklyét a Püspöki palotában őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!