Harcsa harapta meg a gyerekeket? Kapitális halak is úszkálnak a tóban

Velencei-tó - A kislányok sérülését néhány ember szerint harcsa okozta. A tó halállományáért felelős MOHOSZ-nál nem láttak a sérülésről bizonyítékot, kicsit talányos a dolog.

Kovalcsik Katalin

Amikor a hat év körüli kislány visszament a  lépcsőről a fűre, vérzett a lába. A felnőttek azt gondolták, hogy a lépcső  rossz, felsértette  a  lábát. A vízi sportiskola  egyik munkatársa ellátta a sebet, és azt ajánlotta a szülőknek, nézessék meg orvossal, esetleg  kapjon a gyerek tetanuszt. A második esetnél már  fogak nyomát is felfedezni vélték, így arra gondoltak, hogy harcsa okozhatta a sérülést. Kerestük a két sérült gyermeket, de nem találtuk őket, nyaralók voltak, hazamentek.


A Velencei-tóban őshonos hal a  harcsa,  nem támadja meg az embert, viszont az tény, hogy tetemes példányok is találhatók  a 2600   hektárnyi vízfelületen. A MOHOSZ honlapjáról megtudhatunk néhány dolgot a harcsáról, többek közt azt, hogy rejtett életet él.  Szereti az év legnagyobb részét az úszó nádszigetek, az úgynevezett szakadtak alatt tölteni. Kevesen horgásznak harcsára, az állomány évről évre növekszik, de lehalászást nem tervez a halállományt kezelő szövetség. Többen ugyanis  arra panaszkodnak, hogy kevés a hal a tóban.  A horgászok évente körülbelül ötszáz kilogramm körüli harcsát fognak ki. Sok nagy súlyú példány is él a vízben, és gyarapodik a növendék harcsák állománya is. Az is előfordul, hogy láthat valaki 70-90 kilós vén harcsát is. Az egyik legnagyobb példány 220 centiméter és 97 kilogramm, tudtuk meg.  Aki húsz kiló feletti harcsát fog - áll  a honlapon  -  bemutathatja a kirendeltségen, ingyenes éves bérlethez juthat.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!