Ha valaki nem engedelmeskedett, arcon ütötték - elkezdődött a diáktársaikat zaklatók pere

Székesfehérvár - Az Árpád oktatási intézmény tagiskolájában, a Szent István szakiskolában tavaly szeptembertől néhány hónapon át diáktársaikat zaklatták, fenyegették, kirabolták, zsarolták a vádlottak.

Kovalcsik Katalin

 A fél kettőre kitűzött tárgyalás a hét vádlott, a hozzátartozók számára gyorsan véget is ért, mivel a beidézett tanúk nem akartak a vádlottak jelenlétében tanúvallomást tenni, mondván, félnek tőlük. A bíró zárt tárgyalást rendelt el. Hétfőre tíz tanút idézett be a bíróság, a következő tárgyalásra tizenkettőt, amely valószínűsíthetőn szintén zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárásával folytatódik. A 2010-11-es tanév kezdetekor, tavaly szeptemberben eléggé eldurvultak az események a középfokú intézményben. A vádirat szerint a vádlottak zsarolták, kényszerítették diáktársaikat pénzük, értékeik átadására, garázdálkodtak az iskolában, kirabolták társaikat. A rendbontókat már nem voltak képesek a pedagógusok megfékezni, így a hatósághoz fordultak. Sokan emlékezhetnek rá, hogy több alkalommal rendőrök felügyeltek a rendre a fehérvári, Ady Endre utcai oktatási intézményben. A vádirat szerint a vádlottak szeptember és december közt több társuktól kértek pénzt, 200 forinttól kétezerig húzódott a határ. Volt, akitől elvették a mobiltelefonját, egy diáktól a 37 500 forintos aranyláncát. A nyakláncot először csak kérte a vádlott, de a sértett nem adta át neki, hanem eltette a táskájába, ahonnan eltűnt az értékes ékszer, és soha nem került elő többé. Ha valaki nem engedelmeskedett első szóra a vádlottak valamelyikének - általában csoportosan követték el tetteiket -, azt arcon, állon ütötték. Egy alkalommal az egyik sértett a földre került, eszméletét vesztette. A vádlott kérdésére nem adott megfelelő választ, ezért ütötte meg többször a fiút a kérdező. A vádlottak padján hét fiatal ül - tettüket mindnyájan fiatalkorúként követték el, de időközben egy-kettő már felnőtt korba lépett  - négyen közülük előzetes letartóztatásban vannak, hárman szabadlábon védekeznek. A ügyben harminc diák, sértett érintett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!