Csülök, savanyú káposztával kombinálva

Székesfehérvár - Közeleg az őszi ételek ideje, amikor már lehet kicsit nehezebb étkeket is az asztalra tenni. A babos káposzta, a csülkös káposzta nem a fogyókúrázók kedvenc étele, de biztosan ők is szívesen belekóstolnának.

Kovalcsik Katalin

A receptet, amelyet a neten találtunk és megosztunk olvasóinkkal, Duci Juci küldte be, nem nehéz az elkészítése, viszont azoknak ajánlott, akik bátran megehetik a savanyú káposztát egy kis csülökkel kombinálva. A savanyú káposztával és gombával készülő bajor csülökhöz hat éhes emberre számolva kell két hátsó csülök. Füstölttel is el tudnám képzelni, de a recept szerint natúr, friss hús kell. Vegyünk két kiló savanyú káposztát, négy fej közepes vöröshagymát, három közepes sárgarépát, fél kilónyi gombát, sót, grillfűszerkeveréket. A csülköket csontozzuk ki, daraboljuk fel hat, nagyjából egyforma adagra. A káposztát átmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát, gombát cikkekre vágjuk, a sárgarépát kockázzuk. Egy magas peremű tepsibe rétegezzük a káposztát, ráhelyezzük a felaprított zöldségeket. A húsdarabokat megsózzuk - ha füstölt, ne tegyük, inkább áztassuk ki -, grillfűszerrel megszórjuk. (A füstölt húshoz már ne használjunk grillfűszert.) Az egészet fedjük le alufóliával, és egy éjszakán át érleljük a hűtőben. Másnap előmelegített sütőben 170 fokon másfél-két órán át süssük az ételt. Ha megpuhult a hús, levesszük a fóliát, szabadon hagyjuk, hogy a csülök megpiruljon. Az étel alatt összegyűlt lé 40 perc alatt elpárolog, és már tálalhatjuk is a friss kenyér mellé a laktató ételt, valamint egy kis bort vagy egy-két pohár jó hideg sört.

Az aszalt szilvával bolondított húsos káposztához is lenne kedve az embernek, amikor már kissé enhyül a hőség. Arról nem is beszélve, hogy nagyon jól hangzik a leírása. Szükséges hozzá 40 deka oldalas, fél kilónyi csülökhús, egy kilogramm savanyú káposzta, egy nagy fej vöröshagyma, jó maréknyi aszalt szilva, három babérlevél, pár szem egész bors, zsír, tejföl. A csülköt felkockázzuk, az oldalast a szokott módon vágjuk fel. A káposztát mossuk át, ha igényli. Olvasszunk egy jó evőkanálnyi zsírt az edényben, forgassuk át rajta a húsokat. Adjuk hozzá a káposztát, az apróra vágott vöröshagymát, a leöblített aszalt szilvát. Kavargassuk át az egészet, annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje. Sózzuk, adjunk hozzá szemes borsot, tegyük bele a babért, és fedő alatt, közepes lángon főzzük készre. Ha kész, tejfölözzük, ezt is kínálhatjuk kenyérrel.

A recept küldője, Dzsafi szerint egy rajnai rizling jól illik hozzá, próbáljuk ki.

A káposztás ételek után egy könnyű desszert sem árt, ha tudunk még enni valamit. A diós pogácsa 30 deka lisztből, 20 deka vajból, ugyanennyi porcukorból, 3 tojással, 15 deka dióval, egy citrom levével, és kiskanál fahéjjal még lezárható az étkezés. A lisztet, vajat, porcukrot, 3 tojás sárgáját, egy kiskanál fahéjat, a citrom levét és a darált diót összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, kerek kiszúróval kivágjuk a formákat, majd kikent tepsiben megsütjük. Így már teljes lehet az ebéd, egy ivólé is elég előtte leves helyett.

A recept küldője, Dzsafi szerint egy rajnai rizling jól illik hozzá, próbáljuk ki.

A káposztás ételek után egy könnyű desszert sem árt, ha tudunk még enni valamit. A diós pogácsa 30 deka lisztből, 20 deka vajból, ugyanennyi porcukorból, 3 tojással, 15 deka dióval, egy citrom levével, és kiskanál fahéjjal még lezárható az étkezés. A lisztet, vajat, porcukrot, 3 tojás sárgáját, egy kiskanál fahéjat, a citrom levét és a darált diót összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, kerek kiszúróval kivágjuk a formákat, majd kikent tepsiben megsütjük. Így már teljes lehet az ebéd, egy ivólé is elég előtte leves helyett.

A recept küldője, Dzsafi szerint egy rajnai rizling jól illik hozzá, próbáljuk ki.

A káposztás ételek után egy könnyű desszert sem árt, ha tudunk még enni valamit. A diós pogácsa 30 deka lisztből, 20 deka vajból, ugyanennyi porcukorból, 3 tojással, 15 deka dióval, egy citrom levével, és kiskanál fahéjjal még lezárható az étkezés. A lisztet, vajat, porcukrot, 3 tojás sárgáját, egy kiskanál fahéjat, a citrom levét és a darált diót összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, kerek kiszúróval kivágjuk a formákat, majd kikent tepsiben megsütjük. Így már teljes lehet az ebéd, egy ivólé is elég előtte leves helyett.

A recept küldője, Dzsafi szerint egy rajnai rizling jól illik hozzá, próbáljuk ki.

A káposztás ételek után egy könnyű desszert sem árt, ha tudunk még enni valamit. A diós pogácsa 30 deka lisztből, 20 deka vajból, ugyanennyi porcukorból, 3 tojással, 15 deka dióval, egy citrom levével, és kiskanál fahéjjal még lezárható az étkezés. A lisztet, vajat, porcukrot, 3 tojás sárgáját, egy kiskanál fahéjat, a citrom levét és a darált diót összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, kerek kiszúróval kivágjuk a formákat, majd kikent tepsiben megsütjük. Így már teljes lehet az ebéd, egy ivólé is elég előtte leves helyett.

A káposztás ételek után egy könnyű desszert sem árt, ha tudunk még enni valamit. A diós pogácsa 30 deka lisztből, 20 deka vajból, ugyanennyi porcukorból, 3 tojással, 15 deka dióval, egy citrom levével, és kiskanál fahéjjal még lezárható az étkezés. A lisztet, vajat, porcukrot, 3 tojás sárgáját, egy kiskanál fahéjat, a citrom levét és a darált diót összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, kerek kiszúróval kivágjuk a formákat, majd kikent tepsiben megsütjük. Így már teljes lehet az ebéd, egy ivólé is elég előtte leves helyett.

A káposztás ételek után egy könnyű desszert sem árt, ha tudunk még enni valamit. A diós pogácsa 30 deka lisztből, 20 deka vajból, ugyanennyi porcukorból, 3 tojással, 15 deka dióval, egy citrom levével, és kiskanál fahéjjal még lezárható az étkezés. A lisztet, vajat, porcukrot, 3 tojás sárgáját, egy kiskanál fahéjat, a citrom levét és a darált diót összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, kerek kiszúróval kivágjuk a formákat, majd kikent tepsiben megsütjük. Így már teljes lehet az ebéd, egy ivólé is elég előtte leves helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!