Csőbe húzott hitelesek - a forint alapú kölcsön is lehet kockázatos

FMH - Csath Magdolna közgazdász szerint a devizahitelesekkel közösen kell vállalniuk a kockázatot a bankoknak is. Épp úgy, ahogy teszik ezt külföldön, ahol kedvezőbb konstrukciókat kínálnak.

Miskei Anita

Nem készítették fel az adósokat az árfolyamkockázat, s a devizahitelek veszélyeinek vállalására korábban sem az állami szervek, sem pedig a pénzintézetek - véli Csath Magdolna közgazdász. Így cinkostársaivá váltak a bankoknak,  csőbe húzták a magyar embereket - mondta a szakember, aki szerint nem engedhető meg, hogy a kockázat terhének egészét az adósok fizessék meg, hogy a bankok maximális profitot szerezzenek. Ráadásul a hazánkban  kapható hitelek jóval kedvezőtlenebbek, mint  osztrák szomszédainknál, ahol fix törlesztő részletet kínálnak a futamidő egészére, s legfeljebb 6 százalékos THM-et, amíg itthon akciós a 9,75 százalékos THM, ami szintén a profitszerzésre teremt esélyt.

Sokan támadják, de londoni elemzők  úgy vélik, a kormány új ötlete, amellyel a devizahiteleseket segítené, sikeres lehet. Bár kockázatos, mivel a devizaalapú hiteleket kihelyező bankoknak nem lesz kötelező forint-refinanszírozást nyújtani a devizahitelek végtörlesztéséhez, így kevés háztartás tud  élni a lehetőséggel, s  a valódi hatás  korlátozott lesz. Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár, a Kodolányi főiskola tanszékvezetője szerint  jó az alapötlet, de tovább kell gondolni.

INNOVATÍV

A kormány újszerű ötlete, hogy meg lehetne váltani a teljes időszakra hátralévő összes adósságot és kamatot egy összegben. S a banki műveletek költsége a pénzintézeteket terhelné. Azt gondolom, ez mindenkinek jó, akinek van pénze, és előre ki tudja fizetni az összes tartozást egy összegben. Vagy egy másik banknál kedvező feltételekkel olyan forinthitelhez jut, ami kedvezőbb, mint a svájci frankos devizahitele. Így adós marad, de kisebb lesz a havi törlesztése. Nem tudom megbecsülni, ez az összes eladósodott családnak hány százaléka lehet, de vélelmezem, nem igazán sok. Érdemes megemlíteni, hogy ez is kockázatos. A magyar gazdaság nincs rózsás állapotban. Ha nem javulnak a gazdasági mutatóink, és kedvezőtlen körülmény zavarja meg a gazdaság működését, a forint gyengülhet, nőhetnek a kamatok. Ez a forintban eladósodottakat érintheti csapásként.

BANKVILÁG

A pénzintézetek zsörtölődnek a kormány felvetése miatt. Egyes országok politikai szinten szólnak bele a döntésbe. Szerintem ez Magyarország belügye. Azok a bank leányvállalatok, amelyek hazánkban működnek, annyi nyereséget termeltek ez idáig, hogy a bankadó megfizetése mellett is sokszoros profitjuk maradt ahhoz képest, mint amennyit másutt termelhettek volna. Ha most egy összegben, kedvezőtlenebb átváltással kell elfogadniuk az adósoktól tartozásukat, ez normális dolog. A bank visszakapja pénzét, igaz, jobban járna, ha az adós 20-30 évig fizetgetné tartozását. Ki tudja, milyen kamatok és költségek terhelnék még? Ezekről a területekről származik a bankok extraprofitjának jó része. Ezektől elesnek, ha valaki egy összegben visszafizeti adósságát. A probléma, hogy kevesen tudnak élni ezzel. Nem tudjuk, kikre terjed ki a program: a lakáskölcsönösökre vagy azokra is, akik személyautót vettek devizahitelből. Ha szélesebbre húzza a kört a kormány, több embernek segít. Jobban tiltakoznak a bankok.

ELMARASZTALHATÓK

További megoldásokat kell találnia a kormánynak, mert sokan kilátástalan helyzetben vannak. A devizahitellel való eladósodottság miatt nemcsak az adósokat kell elmarasztalni, hanem a hitelt adó pénzintézetet is. Vajon megvizsgálta rendesen, hogy a hitelt felvevő valóban tudja fizetni a részleteket? Van elegendő fizetése, biztos állása? Emlékezzünk rá, szinte utánadobták az embereknek a bankok a hiteleket. Sőt, rábeszélték őket. Ezért a bankok is hibásak. Egy rendkívül kockázatos hitelezési formát alakítottak ki az extraprofit reményében, és gyakran gondatlanul, átvizsgálás és megfelelő hitelfedezet nélkül adták oda a hiteleket. Ezért a bankrendszernek is vállalnia kell a közös kockázat egy részét. Azaz valamilyen kedvezményt kell adnia az eladósodott embereknek, azoknak is, akik nem tudnak élni az egy összegű visszafizetéssel.

PROFITÉHSÉG

A 180 forintos árfolyamrögzítéssel a bankok nem járnak rosszul, mert az adósok többsége akkor írta alá hitelszerződését, amikor a svájci frank 150-160 forint volt. Ez a termék üzletileg nem volt teljesen tisztességes. De vastag hozamot ígért. Erről árulkodik a külföldi tiltakozás. Látszik, hogy a jövőben is óriási profitot várnak a bankok ezektől az üzletektől, nehezen mondanak le erről. A hosszú időre eladósodott emberek ugyanis sokáig biztosítják a hozamot. Ezért szembesíteni kell az anyabankokat azzal a ténnyel, hogy eddig sokat kerestek rajtunk, adósokon. Óriási profitot vittek ki az országból. Ideje, hogy felelősebben viselkedjenek, ne fejőstehénnek tekintsék Magyarországot. Adjanak vissza valamit a társadalomnak.

 

FÜGGŐSÉG

Londoni elemzők szerint hosszú távon kedvező lehet a kormány tervezett intézkedéssorozata. Nem csak a bankokra kell gondolni, a magyar gazdaság egészére is. Gazdaságunk devizakitettsége, a devizától való függősége óriási, hiszen devizában eladósodottak az emberek. Ahogy a kis- és középvállalkozások egy része is, mert amikor valamiféle beruházást valósított meg, hitelért folyamodott. S az önkormányzatok is, amelyek uniós támogatás igénybevételénél az önrészt hitelből fedezték. Ha az országban egy nagyobb mértékű devizahitelektől való függetlenedés megvalósulna, az az egész gazdaság függőségét csökkentené. Ráadásul az országban a hangulat javulna. Mert ma az is azt figyeli, mi történik az adósokkal, aki nincs bajban. Rendkívül megrendült a légkör, így nem lehet helyt állni. A teljesítmény azon is múlik, milyen idegállapotban van a munkavállaló. A gazdaságnak szüksége lenne arra, hogy az emberek tudásuk legjavát adják, ehelyett hitelük miatt aggódnak.

SPEKULÁNSOK

Nehéz megbecsülni, az intézkedések milyen hatással lehetnek a forintra. Nemzetközi pénzügyi érdekeket sért a kormány. Gazdaságunk függő helyzetben van, alig van magyar szelete. Ez többnyire a kisvállalkozásokat jelenti, egyébként globális külföldi cégek uralják a hazai gazdaságot, erős nemzetközi lobbierejük van. Elképzelhető, hogy megpróbálnak a forintra spekulálni, elgyengíteni. Ez ellen a legjobb védekezés a gazdaság erősítése, függőségének csökkentése. A külföldi bankok uralkodnak a piacon, kevés a hazai pénzintézet, a magyar kézben lévő takarékszövetkezeteknek meg kell izmosodniuk ahhoz, hogy vetélytársakká váljanak. Kicsi a valószínűsége, hogy a külföldi bankok csomagolnának. Ha pedig nem érdemes elhagyniuk a magyar piacot, akkor nem lehet érdekük nemzetközi összeesküvést indítani, amelynek hatására a forint elgyengül. Rossz hatással lenne adósságállományunkra, a lakosságra, a magyar cégekre és a bankokra is. Talán józan lesz annyira a nemzetközi pénzvilág, hogy megérti, tisztességtelen hitelezés történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!