Bérlakások: beadvány a beadvány ellen

Székesfehérvár - Vonja vissza alkotmánybírósági beadványát a Székesfehérvári Belvárosért Egyesület - ezt kéri közel harminc lakó, akik szerint a beadvány hátráltatja, hogy az általuk lakott bérlakásokat méltányos áron megvehessék.

Házi Péter

A dolog előzménye, hogy  a tavaly decemberben elfogadott új lakásrendelet két kategóriára osztotta a városi tulajdonú bérlakásokat: a belvárosiakra és a belvároson kívüliekre. Az előbbi körzetben megszűnt a szociális lakbér, azaz emelkedtek a lakbérek, ám bevezették a helyben maradási támogatást, ami az itt élő, valóban rászorulóknak segíthet a megemelt lakbér kifizetésében. A  Székesfehérvári Belvárosért Egyesület azonban nem fogadta el az emelést, először a Kormányhivatalhoz, majd legutóbb az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy  vizsgálják meg a rendeletet.
 Ez ügyben fordult lapunkhoz és az egyesülethez is levélben az a közel harminc belvárosi lakó, akik úgy érzik, az alkotmánybírósági beadvány lelassítja azt a megindult folyamatot, miszerint megvásárolhatnák az általuk lakott bérlakást. "A tényleges jogi helyzetet, valamint az önkormányzat lehetőségeit és szándékait megismerve ma már úgy látjuk, hogy számunkra megnyugtató megoldás -  időt pazarló, felesleges jogi lépések mellőzésével  - az önkormányzattal való tárgyalást követő korrekt megállapodás útján várható" -  fogalmaz a szerkesztőségünkhöz eljuttatott  levél, amelyben  - az egyesület nevében eljáró személyek jóhiszeműségét nem vitatva, közreműködésüket megköszönve - arra kérik az egyesületet, vonja vissza az alkotmánybírósági beadványt.


 - Az augusztusi zárt ülésen tárgyalt volna az önkormányzat mintegy negyven belvárosi lakás eladásáról, ám a vizsgálat megnyugtató lezárásáig a folyamatot valóban felfüggesztettük   -mondta lapunknak Gál Péter vagyongazdálkodási tanácsnok, aki szerint az említett harminc aláírás is azt mutatja, hogy a város megpróbál korrekten eljárni.
 Györe Tibor, a Székesfehérvári Belvárosért Egyesület Elnöke még nem kapta meg a szóban forgó levelet, így érdemben érthető módon erről nem is tudott nyilatkozni. (Mint arról korábban írtunk, az egyesület az alkotmánybíróság XII. kerülettel kapcsolatos döntésére hivatkozik, ami  álláspontjuk  szerint azt mondta ki, hogy a határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkezők esetében a lakást nem a forgalmi érték 90, hanem mindössze 50 százalékán lehet értékesíteni. Véleményünk szerint Székesfehérvár esetében is ez lenne a méltányos és elfogadható.)
-  A budapesti kerületi önkormányzat esetében az alkotmánybírósági döntés nem az ötven százalékos vételárról, hanem arról szól,  figyelembe kell venni az ár megállapításánál az olyan tényezőket, minthogy például a lakás lakottan vagy üres állapotban kerül értékesítésre. Az Alkotmánybíróság természetesen nem kötelezte a szóban forgó önkormányzatot, hogy milyen áron értékesítse az ingatlanjait, így sajnos az egyesület ezen nyilatkozatával alaposan megtévesztette a bérlőinket, akik most az ennek nyomán kialakult helyzet miatt kénytelenek az eddigi bérleti díjnál jelentősen nagyobb összeget fizetni,  előreláthatólag hónapokon keresztül (hiszen nem élhetnek például a helyben maradási támogatással) -  fogalmazott kérdésünkre Bóka Viktor jegyző, aki hangsúlyozta, a független értékbecslő által megállapított forgalmi érték 90 százalékából számos, a lakásrendeletben meghatározott, további kedvezmény is adható, és   beszámíthatóak az értéknövelő beruházások, amelyek felmérése  ezekben a napokban is folyamatban van. Kedvezmény járhat azért, ha valaki egy összegben fizeti ki a vételárat, és részletfizetési lehetőség is van.
- Igen hosszú egyeztetés-sorozaton vagyunk túl a bérlőkkel, és  csaknem mindenkivel sikerült megállapodásra jutnunk,  ezért is rendkívül sajnálatos, hogy a kulturális egyesület ezt párbeszédet és ezzel az értékesítési folyamatot most bizonytalan időre megakasztotta - tette hozzá a jegyző, aki reméli, az értékesítés hamarosan folytatódhat.

A csütörtöki közgyűlésen ugyancsak szóba kerül a fehérvári, különösen a Mura utcai bérlakások helyzete, ahol a biztonsági őrzés ellenére sem túl rózsás az állapot. Meghallgatják a rendőrség II. negyedéves mukájáról szóló beszámolót. Várhatóan bővítik a fizetős parkolási rendszer területét, megindítják a Fiskális úti rendelő felújítására vonatkozó közbeszerzést, valamint várhatóan 2,2 milliárd forint értékben kötvényt is bocsájt ki az önkormányzat, hogy ezzel a fejlesztéseit finanszírozza. Döntenek arról is, hogy a sportalapból milyen támogatásokat ítéljenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!