Az állam menti meg a VVSI-t?

Székesfehérvár - A megyei önkormányzat csütörtökön dönt a velencei sportiskola jövőjéről. Úgy tűnik, állami tulajdonba kerül az eladósodott, a megye által finanszírozni nem tudott intézmény.

Tribolt Lajos

Az állam által létrehozott, százszázalékos állami tulajdonban levő Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. működteti október elsejétől a Velencei-tavi Vízi Sportiskolát (VVSI) - jelentette be szombaton L. Simon László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkárral közös sajtótájékoztatón Agárdon.
A kormány úgy döntött, hogy felszámolja az állam által létrehozott alapítványokat és közalapítványokat, amelyek közé tartozik a két, Velencei-tavi hotelt és egy tábort tulajdonló Pro Rekreatione Alapítvány is. Miután minden megszűnő alapítvány helyére egy kizárólagosan állami tulajdonban álló kft.-nek kell lépnie, az állam létrehozta a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.-t.

Tárcaközi egyeztetésen született megállapodás értelmében ez a kft. végzi majd a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben levő Velencei-tavi Vízi Sportiskola működtetését is. Az átadás-átvételt és a leltározást követően az önkormányzat felszámolja a jelenleg működő Velencei-tavi Vízi Sportiskola Nonprofit Kft.-t, s az átadás-átvételt levezénylő háromtagú menedzsment dönt arról, hogy dolgozói közül kit vesz át. A Pro Rekreatione Alapítvány vagyonának átvétele után pedig a tervek szerint az állam átnevezi a Pro Rekreotione Kft.-t Velencei-tavi Vízi Sportiskola és Rehabilitációs Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-re. L. Simon László bemutatta a menedzsment tagjait is, Andrásfalvy Pálné ügyvezetőt, Kovács Zoltán sportszakmai igazgatót, kajakos világbajnokot, valamint Deák Csaba szociális szakembert.

A vízi sportiskola északi és déli parti ingatlanaiból és ingóságaiból álló vagyonelemeket előbb kezelésbe kapja meg az állam kft.-je, majd az önkormányzati vagyonátadást követően, az önkormányzatok konszolidációs folyamatában, a vagyon is állami tulajdonba kerül, hogy kellő garancia legyen arra, hogy ne vesszen el ez a jelentős érték - mondta L. Simon László.
 Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, szükség van a teljes vagyonelem egy kézben tartására, ezért meg kívánják szüntetni azt az egyik északi parti kikötő ingyenes használatára vonatkozó szerződést, amelyet még korábban kötöttek Fa Nándor egyesületével.
 Mint mondta, az elindított folyamat garancia lehet arra, hogy az 1,2 milliárd forintos hitellel terhelt VVSI-s ingatlanokat megmentsék az elárverezéstől, megszüntessék forráshiányát, s megteremtsék a későbbi fejlesztés lehetőségét annak érdekében, hogy a tehetséges megyei, tókörnyéki, székesfehérvári és fővárosi fiatalok továbbra is használhassák a létesítményt.
 
A képviselő szólt arról is, hogy a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnél és a Regionális Fejlesztési Tanácsnál kezdeményezi a forrás nélkül és minimális hatáskörrel működő Velencei-tó  Vértes Térségi Fejlesztési Tanács megszüntetését, s helyette a tókörnyéki önkormányzatok részvételével új, kizárólag a tóval foglalkozó fejlesztési tanácsot hoznak létre.
 Soltész Miklós államtitkár (Fidesz) rámutatott: fontos feladat a vízi sportok valódi élsport támogatásának visszaállítása, a Velencei-tó környékén élő gyerekek, fiatalok sportolási lehetőségeinek növelése végett a tömegsport erősítése, újbóli felvirágoztatása, valamint a betegségben szenvedők, vagy fogyatékkal élők számára a rehabilitációs sportlehetőségek biztosítása.
 Előkészítettek egy közel 2 milliárd forintos európai uniós pályázatot is.

 A megyei önkormányzat csütörtöki ülésén tárgyal a témáról. Az előterjesztésben szerepel: Fejer Megye Közgyűlése a Velencei-tavi Vízi Sportiskola Nonprofit Kft.-vel létrejött vagyonkezelési szerződést szeptember 30. napjával közös megegyezéssel megszünteti. A közgyűlés tételes vagyonleltár szerint az ingó- és ingatlanvagyont október 1-jétől 2031. szeptember 30-áig vagyonkezelésbe adja a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. részére. Fejér Megye Közgyűlése és a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. megállapodást kötnek, amelyben a vagyonkezelői jog átadásának valamennyi lényeges feltételét rögzítik. Külön megállapodásokban rögzítésre kerül, hogy az átadott létesítmények területén a megyében élő, sportolni vagyó fiatalok részére a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft, sportolási lehetőséget biztosít, tovább működik a jelenlegi három szakosztály is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!