Árokba borult egy busz csütörtök reggel Csalánál (frissítve: részletek)

Csütörtökön reggel negyed hét után a 811-es főúton Székesfehérvár felé közlekedő helyközi autóbusz az árokba borult. A buszon senki sem sérült meg.

feol.hu

A hat órakor Lovasberényből induló és Székesfehérvárra tartó, 45 ülőhelyes buszon - a megyei autóbuszközledési vállalattól kapott  információ alapján  - negyven utas tartózkodott. (A székesfehérvári tűzoltóság jelentésében 22 utas szerepelt.) Személyi sérülés  . ebben forrásaink összecsengenek . nem történt, de mivel az ajtókat az árokpart, illetve a bokrok eltorlaszolták, a helyszínre érkező tűzoltók a hátsó ablakon szabadították ki a balesetes jármű foglyait.
- A balesetet  - az elsődleges vizsgálatok  szerint  - műszaki hiba okozta.
A kormányösszekötő rúd meghibásodása miatt az autóbusz kormányozhatatlanná vált; ahhoz, hogy nem történt nagyobb baj  feltehetően hozzájárult, hogy a sofőr  lefékezte a járművet - mondta el lapunk  érdeklődésére Suralik András,  az Alba Volán Zrt. székesfehérvári üzemigazgatója.
-  A műszaki hibát  - az elsődleges megállapítások szerint  -  anyagfáradás okozta, a vizsgálat, amelybe műszaki szakértőt is bevontak,  azonban még nem zárult le - tudta meg lapunk. A balesetet szenvedett autóbusz egy 1994-ben gyártott, Ikarus 250-es volt, amely négy esztendővel ezelőtt teljes felújításon, az idei nyáron - pontosan június 22-én - pedig műszaki vizsgán esett át.
Az Alba Volán járműparkja mintegy 350 autóbuszból áll, a járművek átlagéletkora nagyjából tíz év, ami  a 24 volán vállalattal összehasonlítva közepesnek mondható. Persze a társaság  is szívesen közlekedtetne fiatalabb buszokat, de ez nem szándék, hanem pénz kérdése. Ugyanakkor a  buszok megfelelő műszaki állapotára különös gonddal ügyel a cég  - hangsúlyozta a Fejér Megyei Hírlapnak nyilatkozva Suralik András.

- Minden jármű két hetente műszaki revízión, 15 ezer kilométerenként műszeres műszaki szemlén, évente pedig hatósági műszaki vizsgán esik át.  Mindezen átvizsgálások, szemlék  közül csak az évente esedékes műszaki vizsga a kötelező - mondta el az üzemigazgató.
Suralik András azt nem tudta megmondani, hogy az  Alba Volán autóbusza  - a csütörtöki esetet megelőzően - mikor szenvedett utoljára  balesetet műszaki hiba miatt, ugyanakkor megjegyezte: a társaság járművei egy évben összesen 16 millió kilométert futnak.

8 óra

A székesfehérvári tűzoltók a busz bal hátsó szélvédőjét kiemelték, majd létrán mentették ki a buszban rekedt utasokat és a sofőrt. Helyszíni információnk szerint a sofőr arról tájékoztatta a helyszínelőket, hogy a busz kormányozhatatlanná vált. A helyszínen megállapították, hogy a jármű kormánytolórúdja eltörött. A baleset helyszínén az Alba Volán szakemberei is vizsgálódtak, akik azt a tájékoztatást adták, műszaki vizsgálat során tudják majd megállapítani, hogy a kormányszerkezet az árokba hajtás előtt romlott-e el vagy a baleset miatt sérült meg. A buszt az Alba Volán telepére vontatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!