A megye hivatásos tűzoltói is megkapják az elmaradt pénzt

Székesfehérvár - A sárbogárdi tűzoltókhoz megérkezett a túlmunkáért járó pénz, hétfőn a fehérváriakhoz is, a héten pedig a dunaújvárosiak is megkapják.

Tribolt Lajos

A 2004-2007 között elmaradt túlórapénzekról van szó. Hiába az Európai Unió  48 órás munkahétről szóló irányelve, a magyar tűzoltók a csatlakozás után sem kapták meg a nekik járó túlórapénzt, pedig a 48 óránál jóval többet kellett dolgozniuk. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) ezért még  2006-ban döntött úgy, hogy bíróságra mennek az igazukért és a jussukért. A szervezet alegységei külön-külön adták be kereseteiket a bíróságokra az egyes tűzoltóparancsnokságok ellen. 2008 év végén, elsőként a szombathelyi tűzoltóknak ítélték meg a csaknem 100 millió forintnyi túlóradíjat. Rajtuk kívül azonban  országosan közel négyezer lánglovag várja a túlóradíját.


A  székesfehérvári tűzoltók is  pert indítottak elmaradt jussukért, ám egy sajnálatos dolog miatt  majdnem elbukták a pénzt: a  sárbogárdi és fehérvári tűzoltókat képviselő ügyvédek két alkalommal is kérték a perek szüneteltetését, ám elfelejtették ezt feloldani... Mindenestre a Belügyminisztérium végül úgy döntött, jár a túlórapénz a tűzoltóknak,  hiszen  a 371/2010-es kormányrendelettel gyakorlatilag elismertté vált a 48 órás munkahét, így a pert sem volt érdemes folytatni.  Mint Szauer Henrikné tűzoltó alezredes, a fehérvári tűzoltóság személyzeti osztályvezetője lapunknak elmondta, a múlt héten küldték el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak aláírva az úgynevezett támogatói szerződést.
Szauer Henrikné kérdésünkre elmondta, közel száz tűzoltó érintett az elmaradt pénzekben, mintegy százmillió forintról van szó, van, akinek 1,2 millió forint jár, másnak csak 70-80 ezer. A pénzt hétfőn a fehérvári tűzoltók is megkapták.
A sárbogárdi tűzoltók szerződését már aláírták az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, s a múlt hét csütörtökjén meg is érkezett a számlájukra a szüséges 36 millió forint. Varga Zolán parancsnok lapunknak elmondta, hogy a bérszámfejtés van hátra és valószínűleg szerdán már fizetnek az embereknek. Sárbogárdon 63 főt érint a dolog, igaz, időközben tizenöten nyugdíjba mentek, de a pénzt ők is megkapják. A heti 48 óra felett végzett munkáért ugyanis a 2004. május 1. és 2007. december 31. közötti időszakra fizetnek most.
Az állam által átutalt összeg tartalmazza a távolléti díjat, annak kamatait és a munkáltatói járadékot. Egy-egy dolgozó 8 ezer és 700 ezer forint közötti összeget kap, attól függően, hogy hány óra túlmunkája volt az adott időszakban. Megkérdeztük azt is, hogy mi van a 2007.december 31. utáni időszakkal. Varga Zoltán elmondta, hogy volt egy létszámbővítés és úgy szervezik a szolgálatot, hogy ne kelljen túllépni a heti 48 órát. Ez csak akkor kerülne veszélybe, ha megnőne a betegállomány.Szerencsére a sárbogárdi tűzoltók jó egészségi állapotban vannak. Sportolnak és versenyeznek is.  Dunaújvárosban erre a hétre várják a kormányrendelet szerint nekik járó összeget, mintegy 50 millió forintot, ők ugyanis annakidején is fizettek túlórapénzt. Varga Ernő parancsnok elmondta, hogy az állományuk még korábban pert indított, szeptember 28-án lesz a tárgyalás a Legfelsőbb Bíróságon. A héten vár választ a dolgozóktól, hogy a most kifizetésre kerülő összeggel megelégszenek-e, vagy folytatják a pert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!