Veszélyes új gyomok: parlagi rézgyom, kaukázusi medvetalp

FMH - Két új veszélyes gyom is megtelepedett hazánkban. A szakember szerint érdemes megismerni és irtani őket mindenhol, ahol felütik a fejüket.

Tribolt Lajos

Kelet, délkelet felől két új gyomnövény is megkezdte magyarországi terjeszkedését az utóbbi időben.
Az egyik a parlagi rézgyom, amely Békéscsaba irányából terjed, mára már elérte Hajdú-Bihar megye határát. A virágzata fészkes, összetéveszthető a napraforgó virágával. A parlagfűhöz hasonlóan viselkedik, és pollenjei is hasonlóak - mondta el lapunknak  Gyulai Balázs, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának gyomokkal foglalkozó szakembere.  Kifejtette, hogy a parlagi rézgyom pollenje kicsi és tüskés, így a nyelőcsőben irritációt okoz, másrészt más anyagokat is tartalmazhat a tüskéi között. Mindezek miatt allergiát okozhat.

A másik új veszélyes növény az úgynevezett kaukázusi medvetalp, amely a Kárpátaljával határos, nedves területeken  és a Hévízi-csatorna mellett bukkant fel eddig. Az akár három méterre is megnövő, ernyős virágzatú lágyszárú növény nagy irritációs hatással  lehet a bőrre. A szakember szerint csökkenti a bőrnek a fénnyel szembeni védekezési hatását, így a bőr felhólyagosodhat, kisebesedhet.


További hatása, hogy irritálja a szemet. Nálunk még ebből adódó betegséget nem regisztráltak, de olyan országokban, ahol tömegesen fordul elő ez a gyomnövény, már számoltak be  a számlájára írható vakságról is.
A szakember azt mondja, a két új gyom még viszonylag kis mennyiségben fordul elő, de azért kell beszélni róluk, hogy ne szaporodhassanak el, ne kerüljenek a parlagfűvel egy kategóriába.
Az új veszélyforrások tehát: parlagi rézgyom és kaukázusi medvetalp. Fotójuk itt látható, de az interneten is megnézhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!