Turkálóba ment az adomány

Fejér megye, Budapest - A Vöröskereszt égisze alatt gyűjtött használt ruhát egy megyei cég, amely a több mint ezer tonna ruha nagy részét eladta.

Klecska Ernő

A társaság  a bevételből kilónként jelképes összeget adott a segélyszervezetnek, az adóellenőrök vizsgálata azonban mindenre fényt derített - tudta meg lapunk.
- Konténerszám gyűltek a használt ruhák egy Fejér megyei cégnél, mert az emberek szívesen váltak meg feleslegessé vált holmijuktól a Vöröskereszt nevével fémjelzett akcióban. Összesen 1 millió 300 ezer kilogramm gyűlt össze, amelyből a segélyszervezet Pest megyei szervezetének mindössze 500 kilogramm kellett. A többit a cég eladta, és 1 kilogramm után 15 forintot utalt a Vöröskeresztnek. A használtruha-piacon, azaz a turkálókban, akár 2500 forintba is kerülhet az áru kilója, tehát egy áron aluli értékesítés is busás hasznot hozhatott a cégnek.
 Mindezek után az adóbevallás sem stimmelt, hiszen a vállalkozó a Vöröskeresztnek átutalt összeggel szabálytalanul csökkentette az adóalapot, amivel az állami költségvetésnek két év alatt jelentős kárt okozott  - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtó és kommunikációs főosztálya.
- A cég két évtizede foglalkozik  rongy-nagykereskedéssel úgy, hogy nagy konténereket helyeztek ki e céllal. A vállalkozás évekkel ezelőtt kereste meg a Vöröskeresztet azzal, hogy ráírnák  konténereikre, hogy az itt gyűjtött ruhából támogatják a segélyszervezetet - mondta el lapunk érdeklődésére Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.
A fehérvári szakember szerint ez a segélyezési módszer más országokban elterjedt.  A védett embléma a Vöröskereszté, a mögé nem bújhatnak a gyűjtők, de ha világosan jelzik, hogy a   gyűjtött ruhából támogatják  a szervezetet, akkor az jól működik.
A kidobott és összegyűjtött ruhák egy része géprongynak megy,  a jobb állapotúak tisztítás és fertőtlenítés után segélyként a rászorulókhoz vagy az úgynevezett charity shopokba, magyarul adományboltokba kerülnek. Ez utóbbi bevételeiből lehet a a rendszert fenntartani, újab konténereket kihelyezni  vagy az eredményből pénzadományt nyújtani a  a segélyszervezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!