2011.08.19. 05:09
Mindennapi kenyér, amely megadatik
A megyékből 250 kilogramm búzát küldtek az agrárkamarák, Szerbiából, Szlovéniából, Szlovákiából és Romániából is érkezett búza a mohácsi és a szigetvári malomba, összesen 10 tonna. Az ebből őrölt lisztből készül el a pécsváradi Aranycipó sütödéjében a 3-5 kilós kenyér, valamint a négyezer cipó augusztus 20-ra. A zámolyi Zoli pékségben sül a környék kenyere.
A zámolyi Zoli pékség az idén 15 esztendős - fogott a családi vállalkozás történetébe Simon Zoltán, a fiatalabb.- Édesapám ötlete volt, de a kezdet korábbra nyúlik vissza. Nyolcadikos lehettem, amikor többször jártam bent a Papával a fehérvári kenyérgyárban. Mondhatom, hogy belekerültem a tradícióba, édesanyám ágán is két pék van a családban, egyikük Alsószentivánon, a másikuk Vértesacsán dogozott. Édesanyám is pék szakmunkás, de már mással foglalkozik.
A papa, Simon Zoltán kölyökkorában ismerkedett a kenyérdagasztással. Volt valamikor a faluban egy magyar kemencés, fával fűtött pékség, 12 esztendősen jutott be először.
- A két kemencés pékség eredetileg a Fóner Feri bácsié volt, az államosítás után kapta meg Südi Pista bácsi, aki szigorú ellenrőzés mellett sütötte a kenyeret a falunak, de ott sült a háziasszonyok kenyere is, amit otthon bedagasztottak. Azok nagy, ötkilós kenyerek voltak. A Pista bácsi bátor volt, mindennel megbízott, már 12 évesen rávetettem a nagy kenyereket a kemencére. A szakmaszeretet, az elkötelezettség ott kezdődött, amikor éreznem kellett a felelősséget. Pista bácsi este nyolckor nem jött el megnézni, hogyan gyújtom be a kemencét, megbízott bennem, reggelre reggelre megfelelő hőmérsékletű volt a kemence. Magam készítettem a kovászt, és ő biztos volt benne, ha hajnali égykor megérkezik, akkor van kovász és van forró kemence. Ez esti program volt, utána bezártam a pékséget, hazamentem. Központi helyen volt, ott meghányták, vetették a falu dolgait az asszonyok, amíg két óra alatt kisült a veknijük.
Akkoriban Südi Pista bácsi kézzel bedagaszott napi 6-800 kiló kenyeret. Eltelt több év, mire kapott egy forgókaros dagasztógépet, mindenkit hívott, megmutatta a technikát.
- A kemencét a fán kívül szénnel is fűzötték - folytatta a visszaemlékezést idősebb Simon Zoltán, aki a jelzőt nem szereti. - A vaskosárban izott a szén. Nagyon sok környékbeli ember megtanulta, hogyan kell kikapni a tüzes vaskosarat a kemencéből. Pista bácsi kiszólt annak, aki éppen az utcán ment, segítsen. A két nagy vaskampóval megfogták a tüzes kosarat, és zutty, kidobták az udvarra.
Ma már se fatüzelésű kemence, se vaskosár, se vaskampó nincs, de kovász még igen a Zoli pékségben, ami az idén elnyerte a falu legszebb munkahelye címet.
- Élmény hallgatni édespamat - a fiatal Zoltán ismeri a történeteket, mégis élvezettel figyelte apja szavait. - Szóval az úgy kezdődött, mármint a mi pékségünk, hogy lakodalomban voltunk a rokon péknél, a pékség mellett állt a sátor. Nézegettük, mondtam édesapámnak, ilyet mi is tudunk csinálni. Lassan ment, zöldmezős beruházásként láttunk neki, megvettük az önkormányzattól a területet. Anyagi tőkém nem volt, a Papa segítsége indította meg a folyamatokat.
Emelkedtek az épületek, használt, energiazabáló gépeket szereztek be, arra futotta. Mindent visszaforgattak, a családi vállakozás szép lassan összeszedte magát, akkor kezdték lecserélni a régi masinákat, de a használtat megtartották biztonsági tartaléknak az új mellé. Az újak nem energiafalók, a kemencéjüket már nem csak gázzal, hanem szilárd tüzelőanyaggal fával, szénnel is tudják fűteni. A gyártók is visszatérnek a bevált, régi fűtési technológiákhoz.
- Régen a magyar kemencében fűtöttünk, kotortuk ki belőle a parazsat, a hamut, utána vetettük be a kenyeret - a fiatalabb Zolátn pék mestersge mellé műszaki szakemberként is megállja helyét a vállalkozásban. Ausztria felől jött a fejlődés, kivitték a tűzteret, a búbos kemence mellett csináltak egy kis kemencét, tűzteret, megdöntött, vastag falu csöveket állítottak be, az egyik végét fűtötték, a másik vége leadta hőt. Elkülönült a fűtés, lehetett folyamatosan vetni a kenyeret.
Amikor Simonék beépítették a kemencét, ügyletek arra, hogy rengeteg betont keverjenek, követ tettek bele, hogy meglegyen az ugynevezett grundja a kemencének. A samott, az üvegbetét, a kődarabok föltüzesednek, tartják azt a bizonyos grundot, az érett hő éri, süti a kenyéret.
- Nálunk a kenyérkészítés tejesen ugyanaz, mint volt sok száz éve az országban, nincs változás benne. Kovászolunk, nem használunk adalékanyagot, hagyjuk érvényesülni a liszt jellemzőit a kenyérben. Tiszták és nagyon jók a magyar lisztek, csak nagyon kevés bennük a tejsav baktérium, így nekünk kell a kovásznál a tejsavas erjedést elérni, amit régen a direkt őrlésű lisztekkel elértek. Egyre hosszabb a kovász érési ideje, ki kell várni, hogy megfelelő mennyiségű sav termelődjön benne. Régen elég volt a nyolc órás érlelés, ma kell a tizenkét- tizenhat órás. A sütéshez kenyérlisztet használunk, de van, aki esküszik a teljes kiőrlésű kenyérre, ami a reformétkezés hozománya.
Az üzem manufakturális rendszerében naponta 3-400 kiló kenyér sül, zsemléből, kifliből 3-4 ezret készítenek, családias a pékség.
- Picik vagyunk, de a kapacitásunk elég arra, hogy a vevőinket kiszolgáljuk itthon, Gánton, Csákberényben, Csákváron, Bodajkon, Magyaralmáson és Székesfehérvár egy részén.
A zámolyi búzakenyérhez mindenki ragaszkodik, de sütnek házi jellegűt, magvasat, teljes kiőrlésűeket, új termék a hagymás kenyerük. Készül zsemle, kifli, bagett. A mesterségnek nem biztos, hogy lesz folytatója a családban, de a három lány közül a hatéves középső jó érzékkel nyúl a tésztához, szép kalácsot fon.
Cipók és adományok
A Nemzet kenyere ötlete Korinek László professzortól származik, az összefogás a megvalósítás érdekében példaértékű.
Az adományok szállítását saját költségén vállalta egy társaság, a határon túli területekről is összegyűjtötték a búzát. A mohácsi és a szigetvári malomba szállították, ahol megőrölték a kenyér alapanyagát. A pécsváradi Aranycipó Kft. az ünnepségre megsüti a 3-5 kilogrammos kenyeret, valamint a négyezer cipót, amelyeket adományért lehet megvásárolni. í
A Nemzet Kenyere Ünnepéhez Székesfehérvár és Fejér megye közösen csatlakozott. Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Vargha Tamás szerint államalapító Szent István királyunk szellemiségéhez méltó ez a nemes kezdeményezés, ezért a közös csatlakozás mellett döntöttek. A Fejér Megyei Agrárkamara koordinálásával el is juttattak 10 zsák megyében termett búzát Mohácsra. Így a fehérváriak és Fejér megyeiek is részesei lettek a hagyományteremtő nemzeti akciónak.
A bevételt a Nekem nincs ebédem pécsi Jótékony Nőegylet javára adják át. A pécsi ünnepségen egyébként jelképesen egy szekérnyi búzát adnak át a dévai Szent Ferenc Alapítvány képviselőjének, jelképezve a nagymennyiségű adományt, amelyet
eljuttatnak hozzájuk.