Hamis pénz: ellenőrizze a bankjegyeket!

FMH - A napokban Dunaújváros két üzletében is hamisgyanús húszezres bankjegyekkel fizettek. A rendőrség közleményben figyelmeztet és hívja föl a figyelmet az ellenőrzés fontosságára.

feol.hu

A statisztikák szerint hamis bankjegyek csak ritkán fordulnak elő, azonban véletlenül a vásárlóhoz, fogyasztóhoz kerülhetnek, ezért az egyes fizetési alkalmakkor, üzletekben, piacon, szórakozóhelyeken érdemes néhány pillantást vetni az átvett bankjegyekre, elfogadás előtt.

A tapasztalat szerint leggyakrabban a magasabb (öt-, tíz- és húszezer forintos) címleteket hamisítják, azonban ha ismeri az ezeken található biztonsági elemeket, segítségükkel könnyen azonosíthatja a valódi bankjegyeket. A magyar fizetőeszköz több biztonsági elemet is tartalmaz, például a vízjelet, biztonsági szálat, továbbá a bankjegyeket különleges úgynevezett bankjegypapírra nyomtatják.  

A biztonsági elemek meglétét az alábbi módszerekkel könnyen ellenőrizheti:

- a  metszetmélynyomtatás meglétét tapintással,

- a fény felé tartva a bankjegyet, azon átnézve a vízjelet, a biztonsági szálat, és az elő-hátoldali  illeszkedőjel pontos illeszkedését figyelheti meg,

- a rátekintés szögének változtatásával az optikailag változó tulajdonságú színváltós nyomatot és a holografikus hatású fémcsíkon lévő motívumokat, valamint rejtett képeket.

A Büntető Törvénykönyv bünteti a bankjegyek hamisítását. Ennek megfelelően a hamis, hamisgyanús készpénzt fizetésül nem szabad elfogadni. A rendőrség kéri, hogy fordítson különös figyelmet a fizetőeszköz ellenőrzésére. Amennyiben birtokába hamisnak vélt bankjegy kerül, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya kéri, értesítse a hatóságot a 107-es, illetőleg 112-es segélyhívó számokon, vagy a 25/510-510-es telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!