Elit strandok klubjában: a gárdonyi Sport Beach bekerült a világ legszebbjei közé

Gárdony - A dubai Jumeirah Beach, a görögországi Mytros Beach és a jamaicai Seven Mile Beach mellett a gárdonyi Sport Beach öko szemléletű strand is felkerült a világ 66 legszebb strandját tartalmazó listára.

Miskei Anita

Vajon mi kell ahhoz, hogy egy strand bekerüljön a világ 66 legszebbje közé? - kérdeztük Bálint Györgyöt, a Sport Beach és Camping lelkét, mozgatórugóját, ötletemberét, azaz a strand üzemeltetőjét.

- Nagyfokú megszállottság, környezettudatosság, némi kreativitás és egy kávéskanálnyi csapatmunka - árulta el a titkos receptet Bálint György. Majd hozzáfűzte, számukra is meglepetés volt a megtisztelő cím, a TOP-ba való bekerülés. - Ráadásul sem előzsűrizésről, sem turisztikai szakemberek látogatásáról nem értesítettek bennünket. Ha itt jártak, azt bizony vendégként tették, titokban - mondta a strand üzemeltetője. Úgy vélekedett, csak az a magyar strand lehet tagja egy ilyen TOP társaságnak, amelyik valamifajta egyediséggel bír. 
- A Velencei-tó egyetlen Kék-Hullám Zászló minősítésű strandja a miénk, melynek az elmúlt években igyekeztünk egyedi arculatot teremteni. Ebben nagy szerepet játszott a környezetvédelem, öko szemléletű vízparti strandot álmodtunk meg. Véleményem szerint rejtett szempontokat is figyelembe vettek a "66-ok klubjának" összeállításakor  - mondta Bálint György. S igaza lehet, hiszen a tagok között szerepel a kínai Hainan strandja, vagy a Qingdao strandja, de a listán van és érdemes is megnézni a németországi Bodeni-tavi kikötőket, melyek ideális nyaralóhelyek. Dubai sem maradhatott le a listáról, hisz amit megálmodtak, azt meg is valósították, így nem csoda, hogy a turisták egyik legkedveltebb célpontja az ország. Jumeirah Beache pedig a 66-ok közé is bejutott. - A legszebb strandok többsége persze tengerparti létesítmény, ami egészen már, mint amit itthon, a hazai adottságok mellett megvalósíthatunk. Épp ezért nem homokos plázst és pálmákat képzeltünk a Velencei-tó partjára, hisz mi mások vagyunk. A helyi adottságokat próbáljuk kiaknázni, s ezeket hétről hétre izgalmas programokkal, találkozókkal fűszerezzük. Hiszem, hogy ez volt a döntő szempont mérlegeléskor - jegyezte meg Bálint György. 

A   Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselete együttműködött az osztrák Corps Touristique Austria  szakmai egyesülettel, s  a közelmúltban bemutatták  a Világ legszebb strandjai című tematikus kiadványt, amelyben az európai mellett más kontinensek strandjait is felkutatták, szakmailag értékelték. A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselője, valamint  a Corps Touristique Austria alelnöke,  Kovács Balázs mutatta be az ausztriai turisztikai külképviseletek kooperációjában megvalósult termék, amely a világ TOP strandjait gyűjtötte össze szakmai kritériumok alapján egy színes, tematikus kiadványba. A legszebbeket összefogó kiadvány nem csak szakmai, de a turisták körében is népszerű, jó iránymutató.

A strandok kiválasztásánál döntő szempont volt, hogy a desztináció az adott országban ismert legyen, objektív kritériumok alapján minősített strand legyen, illetve komoly turisztikai potenciállal és egyediséggel bírjon. Ennek megfelelően hazánkból a velencei-tavi Sport Beach, a Tisza-tónál található Eurostrand, míg  élmény desztinációként a Balaton került fel a TOP strandokat tartalmazó nemzetközi listára - tudtuk meg Kovács Balázstól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!