Diákmunka: adómentes ösztöndíj, tanulókat is megillet az adójóváírás

Fejér megye - Megváltozott a diákmunka adózása. Az egykulcsos adó bevezetésével adómentesek lettek a szakképzéssel összefüggő juttatások.

Klecska Ernő

 Az idén bevezetett egykulcsos, 16 százalékos  személyi jövedelemadó megváltozott adózási szabályait kell alkalmazni a diákok részére kifizetett juttatások esetében - hívja fel a figyelmet az állami adóhivatal (NAV). Ez ügyben lapunkat  a nyári szünetben több olvasó is megkereste.

A szakképző iskolai tanulók esetében adómentes juttatásnak minősül a tanulószerződés alapján kötelezően fizetendő összeg, a szakképzésben tanulószerződés nélkül résztvevő tanulónak a szorgalmi idő befejezését követő összefüggő szakmai gyakorlat időtartamára kifizetett összeg, a tanulószerződéses tanulót jogszabály alapján megillető kiegészítő pénzbeli juttatás és a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprésze terhére folyósított szakiskolai tanulmányi ösztöndíj.

 A felsőfokú szakképzésben résztvevő hallgatók esetében adómentes juttatásnak minősül a hallgatói szerződés alapján kötelezően kifizetett díjazás,a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbér összegét meg nem haladó rész.
 
A felsőoktatásban résztvevők hallgatói munkadíja  2011. január 1-jétől a hallgatói munkadíj teljes összege munkaviszonyból származó bérjövedelemként adóköteles, amely után adójóváírás érvényesíthető. Munkaszerződés, illetve diákszövetkezettel kötött szerződés  esetén a személyi jövedelemadó szempontjából a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozó általános szabályok az irányadóak. Az adókötelezettség megállapításánál a bérjövedelmet növelni kell az adóalap-kiegészítés összegével (a bérjövedelem 27 százalékával), s a diákokat is megilleti az adójóváírás.

Adózás szempontjából a megbízási szerződéses kifizetés önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, amellyel szemben tételes költségelszámolás vagy a 10 százalékos költséghányad alkalmazható. Adójóváírás nem érvényesíthető, a kifizetőnek adóelőleget kell levonnia a szuperbruttósítás figyelembevételével. Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony: turisztikai, illetve mezőgazdasági idénymunkára vagy alkalmi munkára.

Adókártyára szükség van

- Bármilyen jogviszony esetén a tanulónak rendelkeznie kell adóazonosító jellel, adókártyával. A kártya első alkalommal történő igénylése ingyenes.

- A tárgyévi adóköteles jövedelmet a tárgyévet követő május 20-ig kell bevallani a munkáltatótól, kifizetőtől kapott igazolás alapján.

- Egyszerűsített foglalkoztatás esetén adóbevallást nem kell készíteni, ha az ebből származó jövedelem nem haladja meg a 840 ezer forintot és nem volt más adóköteles jövedelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!