Csülkös és csudafinom recept

Úrhida - A múlt szombaton falunapot rendeztek a településen, amely a csülökfesztivál ideje is évek óta. Sok csapat főzött csülköt a zsűri, vagy más finomságot a maga kedvére.

Kovalcsik Katalin

 A versengés és a maguk kedvéért álltak a bográcsok, a sütőalkalmatosságok mögé az úrhidaiak, de a környező településeket képviselő csapatok is. A zsűri szorgosan járta végig a főzőhelyeket, az eredmény csak délután vált nyilvánossá.
- Az úgynevezett vándordíjat, a Csülökcsontot a szabadbattyáni Zacsi Bt. vitte el  - mondta  Onódy Ferenc séf, zsűrielnök. - A  közönségdíjat,  a legtöbb szavazatot  az úrhidai nyugdíjasok készítménye érdemelte ki,  a szakmai különdíjat a vegyes csapat, a Lefőzhetetlenek kapták meg, a csülkös vaddisznópörköltjük ízlett  mindenkinek.
A zsűri másik tagja, Majzer Mária, a székesfehérvári Gárdonyi Géza Szakiskola igazgatónője is kritikus szemmel nézte végig munka közben a főzőket. Megdicsérte a pikánsnak készülő csülkös ételt, amely mellé a  csapat tagjai burgonyafánkot készítettek.  Nem kis bátorságot tanúsítva azzal, hogy a fánkokat egy kisebb bográcsban  a helyszínen sütötték ki.

A főzőhelyszínt mi is körbejártuk, és bár az eredményhirdetést nem vártuk meg, sikerült egy érdekes csülkös finomság  receptjét megszerezni a füleiektől, a Barátfüle Egyesület  jókedvű hölgyeitől. Hidegtálat gyártottak, amelyhez vettek két mellső csülköt, 20 dekányi savanykás almát, ugyanennyi sárgarépát, 10 deka  reszelt ecetes tormát, két tojás sárgáját, kevés fehér borsot, sót, fél deci olajat.
A csülköket alaposan meg kell tisztítani, sós hideg vízben feltenni  főni, fedő alatt puhára párolni.  Amikor megpuhult a hús,  kivesszük a léből, a csonthoz közelebbi oldalon felvágjuk, a csontot óvatosan kiemeljük. Ügyeljünk arra, hogy szét ne essen a hús, ez könnyen megtörténhet. Az ecetes tormába belereszeljük a meghámozott almát, a sárgarépát, a tojások sárgáját, az egészet megsózzuk, borsozzuk, majd ezt a tölteléket  arányosan elosztva  a két csülökbe, a csontok helyére betöltjük. A csülköt  kötőzsineggel átkötjük, kiolajozott tűzálló tálba tesszük.  A  töltött húst  megkenjük a maradék olajjal. Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Ha úgy látjuk, hogy  készen van,  vegyük ki, hagyjuk kihűlni, a zsineget távolítsuk el, és éles késsel vágjuk szeletekre. Ne túl vékonyra, mert széteshet.
A fülei hölgyek salátaágyat készítettek a szeletelt csülöknek. Kicsit variáltak a recepttel, az egyik csülök füstölt volt, a másik natúr. Nagyon jól nézett ki mindkettő. El is fogyott,  de előtte arany minősítést  kapott a zsűritől a szépen tálalt  fogás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!