A csillaghullás éjszakája - nézze meg ön is!

Székesfehérvár - A csillaghullás éjszakáját tartják a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban augusztus 12-én pénteken, 20.30-tól.

feol.hu

Augusztus a hullócsillagok hónapja - tartja a közhiedelem. Bolygónk az esztendő egyik leglátványosabb meteorrajával, a Perseidákkal találkozik ebben az időszakban. Ritkán, de előfordul, hogy olyan, nagyobbacska darabokat is tartalmaz, mint amilyen a múlt heti tűzgömb-felvillanást is okozta.
Az est során Kötél László csillagász tart előadást a Naprendszer kisebb égitesteinek kutatásáról. Különösen aktuális a Vesta kisbolygó, mivel a Dawn űrszonda nemrégiben közelítette meg ezt az aszterodiát. Természetesen hallhatunk a hullócsillagok keletkezéséről és tulajdonságairól és a Fonyód környékén felrobbant bolidáról is. Derült idő esetén pedig a csillagda 30 cm átmérőjű távcsövével meg lehet majd figyelni a Hold krátereit, a Szaturnuszt a gyűrűjével és más égi érdekességeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!